Nya Karolinska dyrköpt bygge

2015-06-12 10:19:50

foto: Gagarin Miljkovich / Flickr CC
Bygget av Nya Karolinska Solna har återigen försenats. Notan är nu uppe på 61 miljarder kronor, och förseningskostnaderna får skattebetalarna stå för.

Bygget av sjukhuset Nya Karolinska Solna har försenats ett otal gånger och notan för bygget har stadigt vuxit. Kostnaden är nu uppe i otroliga 61 miljarder kronor, och notan för förseningen får skattebetalarna stå för.

Nya Karolinska Solna (NKS) skulle från början ha stått klart år 2015. Men år för år har bygget skjutits fram, och nu beräknas det inte stå klart förrän år 2018. Byggherren Swedish hospital partners (SHP), som ägs av Skanska och det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree, kommer dock inte att behöva betala för förseningarna. Det får skattebetalarna göra.
Vem bryr sig om rättvisa i nyliberalismens förlovade land?

Alliansen i landstinget tecknade ett så kallat OPS-avtal (offentlig-privat samverkan), som kortfattat innebär att landstinget även använder sig av privat finansiering och drift i bygget av NKS. Enligt dåvarande finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter Svärd (M) skulle detta innebära att ”Vi slipper skenande kostnader”.
Men med facit i hand kan vi konstatera att kostnaderna har skenat iväg från det av landstingsfullmäktige bestämda maxbeloppet 14,5 miljarder kronor till 61 miljarder kronor. Man bävar inför vad slutnotan kommer att landa på.
Bygget av NKS har dessutom föregåtts av en avancerad skatteplanering för att undvika bolagsskatt. Det framgick av den så kallade Luxleaks-skandalen, som uppdagades i november, då konsultföretaget Pricewaterhousecoopers hade hjälpt en mängd bolag att fuska med skatten – däribland brittiska Innisfree.
Svenska Dagbladet avslöjade i maj att detta tydligt framgick av avtalet mellan SHP och landstinget. Tim Pearson, styrelseledamot i SHP, uppger till Dagens Arena den 19 maj att de skulle se till att den ”finansiella strukturen […] blev optimal på alla sätt, inlusive när det gäller skatter”.
Att ett företag som år 2013 gjorde en ren vinst på 93,5 miljoner kronor inte vill betala skatt till välfärd och offentlig service sticker extra i ögonen.

Ordet ”vård” har nuförtiden en följeslagare som följer vartän den vandrar – ”kris”. Det kommer så gott som dagligen nya rapporter och undersökningar om den alarmerande vårdkrisen – exempelvis den ökade arbetsbördan och personalbristen som leder till en ökad psykisk och fysisk ohälsa.
Vårdpersonalen går på knäna. Samtidigt tillåts privata profitörer att plundra vår gemensamma välfärd, dränera resurser från den svältfödda sjuk- och hälsovården och frånsäga sig ansvar och betalningsskyldigheter vid eventuella hinder eller problem, som det försenade bygget av NKS är exempel på.
Nyliberala korsriddare och andra högerspöken brukar vurma om utförandet av tjänster – att det inte spelar någon roll vem som är huvudman eller vem som sköter driften så länge den utförs på ett bra sätt. Men hur många fler exempel på privatiseringarnas, avregleringarnas och utförsäljningarnas katastrofala följder behöver påvisas?
Faktum är att företagens huvudsyfte är profit, deras mantra ”vinst för några få på bekostnad av allt och alla andra” – något som etablissemanget och dess politiker till fullo står bakom och understödjer. SHP och det Alliansledda landstingets skattefusk är ett typexempel på detta.

Det behövs en demokratiskt planerad ekonomi för att till fullo kunna tillgodose samhällets alla behov och en kamprörelse mot kapitalismens vinstdrivna exploatering av djur, natur och människor i riktning mot en socialistisk samhällsomvandling.
Storföretag, banker och energibolag måste ställas under demokratisk kontroll och styre underifrån för att möjliggöra en planering av ekonomin och få ett stopp på det ändlösa svindleriet som kapitalismen innebär. Dessutom måste de verkliga experterna – personalen inom vård, skola, omsorg etcetera – få mer att säga till om.
Men detta kommer inte att ske utan ett omfattande välfärdsuppror från gräsrötter, fackligt aktiva, proteströrelser och anställda. Tiden är övermogen för ett sådant uppror. ■


RS/Offensiv står för:

  • 200 000 nya offentliga välfärdsjobb.
  • Massiv upprustning av vården – behoven ska styra. Fler anställda på bättre villkor. Kraftigt höjda vårdlöner. Bryt trenden – öka antalet vårdplatser. Låt bankvinster och de rika betala.
  • Riv upp privatiseringarna och köp- & säljsystemen. Kasta ut riskkapitalisterna. Stoppa nedskärningarna.
  • Bra vård för alla under demokratisk kontroll i offentlig regi.
  • Facken måste ta strid. Mobilisera medlemmar och gräsrötter till aktionsdagar för vården över hela landet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!