Nya moderata piskrapp

2013-03-20 11:57:39
Nyligen avslutade Moderaterna sina årliga partidagar, eller Sverigemötet som man själva kallar det. På mötet kom M fram till att Sverige är större än Stockholm, vilket inte precis är någon nyhet. Annars blev Sverigemötet en bekräftelse på att projektet Nya Moderaterna har kraschat; nu är det hårdare tag i kombination med rasistiska utspel som gäller.
Efter att ha sett till att allt fler tvingas leva på socialbidrag (försörjningsstöd) och ökat pressen på dem som går utan jobb, vill Moderaterna reducera Socialtjänsten till en fattigstuga som administrerar tvångsarbete.
I en ny M-rapport, författad av bland annat finansminister Anders Borg, heter det att: ”Det bör till exempel finnas en större möjlighet att minska försörjningsstödet för den som inte deltar i aktiviteter som syftar till att komma närmare arbetsmarknaden, till exempel genom att räkna bort utgifter för TV, tidningar etcetera”. I rapporten föreslås även sänkt ersättning till alla de nyanlända invandrare som inte anses ha nått tillräckligt bra resultat i svenskundervisningen.
Nästan samtidigt som Moderaterna aviserade sina nya piskrapp rapporterade Metro att kyrkan har blivit ett socialkontor, men att kyrkan snart inte har några pengar kvar till nödställda.
– Det har blivit tuffare att få försörjningsstöd. Många så kallade vanliga människor lever på marginalerna, säger Elisabeth Hjalmarsson, diakon i Svenska kyrkan, till Metro den 18 mars och vittnar om att allt fler har svårt att klara mat och hyra.
Men för Moderaterna gäller bara mer piska och svångrem tills man når det hägrande (M)ålet – en låglönemarknad.
Cynismen blir inte mindre av att Moderaterna bedyrar att man tycker att det är ”viktigt att många är med i A-kassan” och att ”det är viktigt att människor som arbetar har ett inkomstrelaterat skydd vid arbetslöshet”. Detta sagt av ett parti som gjort allt för att sabba A-kassan och som sett till att A-kassorna tappat en halv miljon medlemmar sedan Alliansen tog över hösten 2006.
Bara en tredjedel av de arbetslösa får ersättning från A-kassan och av dem som får ersättning är det bara 7 procent av de heltidsarbetslösa som får 80 procent. Under den M-ledda Alliansen har den svenska arbetslöshetsförsäkringen rasat till en global bottenplats. Nya Moderaterna är nygamla plågoandar.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!