Nya protester mot högerns budget

2007-11-14 16:17:15
Septemberalliansen samlade 6 000 till en första demonstration mot regeringens högerpolitik den 18 september. Denna politik, kryddad med nya skandaler och avhopp, har gjort att regeringen snabbt slagit rekord i opinionsras. Bara svaga fackledningar och en ynklig opposition som själv traskar vidare åt höger har tillåtit regeringen att ostört stappla vidare mot nya frontalangrepp på arbetarna och välfärden.

Den 21 november ska riksdagen besluta om ramarna för regeringens budget. Då planerar Septemberalliansen, som stöds av flera lokala fack, protestgrupper, invandrarföreningar, papperslösa och vänsterorganisationer, för en ny massprotest, kl 18.00 på Mynttorget i Stockholm.

21 november

Kommunals veckovisa protestmöten på Mynttorget har hittills inte samlat fler än 95 respektive ett 30-tal deltagare, då medlemmarna har glömts bort.
Septemberalliansen hoppas på att kunna samla betydligt fler den 21 november och kommer även att stödja LO-distriktets planerade demonstration den 19 december.
Budgeten tar från lågavlönade arbetare, ungdomar, kvinnor, invandrare eller sjukskrivna och ger till de rika.
• A-kassorna plundras på mer än 11 miljarder om året, för att betala de rikas skattesänkningar och pigor.
• Ersättningen till deltidsarbetslösa stoppas efter 75 dagar, vilket drabbar lågavlönade kvinnor och ungdomar.
• 16-24-åringar som varit arbetslösa i tre månader hotas med tvångsjobb för 7 860 kr/mån före skatt.
• Sjuka straffas med sänkta ersättningar och förkortade eller avskaffade sjukskrivningar för ett 90-tal diagnoser. Efter sex månader kan sjuka tvingas söka andra jobb, en saklig grund för avsked.
Så skapas en låglönemarknad av USA-modell, med försvagade fack och sociala trygghetssystem.
”Av rädsla för att bli arbetslösa, deltidsarbetslösa eller sjuka, skall vi tvingas bli så desperata att vi bjuder under varandra i löner och villkor. Samtidigt avslöjas den ena regeringsföreträdaren efter den andra som fuskare som tar varje tillfälle att manipulera systemen. Vem vill städa hos familjen Cederschiöld, om man har ett riktigt val?”, skriver Septemberalliansen i ett debattinlägg.
Men det är inte arbetarnas fel om företagsägare skär ner och sparkar för att kortsiktigt kamma hem vinst. Vi har avstått löneutrymme under decennier för att bygga upp trygghetssystemen. Det är inte vårt fel om vi blir sjuka, därför kräver vi istället slopad karensdag.

Klasspolitik i Stockholm

I Stockholm visas också i dessa dagar den fulla vidden av högerns nyliberala klasspolitik mot lågavlönade och invandrare:
• I veckan publiceras ett tjänsteutlåtande med förslag om avveckling av en rad kommunala skolor till följd av friskoleexplosionen.
• Stockholms stadsdelsnämnder påbörjar nu en privatisering och upphandling av all kommunal verksamhet.
• I områden som Rågsved, Högdalen, Vårberg och Hässelby gård, där ombildningar av allmännyttan till bostadsrätter går trögt, straffas hyresgästerna genom att kommunalägda Familjehem beslutat sälja 1 700 lägenheter till privata fastighetsbolag. Fler lär följa exemplet.
• Den renovering av hela Järvaområdets miljonprogram till nyproduktionspriser som nu påbörjas i Husby innebär, om det inte stoppas, en storskalig social och etnisk rensning.

All sjukvård privatiseras

• I Stockholms läns landsting slår den pågående privatiseringen av vården nya rekord med budet att all sjukvård i Södertälje, Nykvarn och Salem ska privatiseras.
• Tre av fyra allianspartier (m, fp och c) vill till och med gå vidare med förslaget i den beställda konsultrapporten om att även beställar- och finansieringsansvaret ska läggas ut, exempelvis till ett försäkringsbolag. Detta kan även betyda att samma bolag ska kunna sälja privata sjukförsäkringar för vård i Södertälje.
Att LO-ledningen i detta läge vill förhandla med Svenskt Näringsliv om en ytterligare försvagning av strejkrätten och anställningsskyddet är djupt oroande, då strejkrätten i stället måste stärkas – och användas!

Hälsning från Gruvtolvan

Offensiv publicerar här en hälsning i denna fråga till Septemberalliansens demonstranter från Gruvtolvan i Kiruna:

”Från vår sida ser vi med oro på LO:s eventuella samtal med Svenskt Näringsliv gällande strejkrätten, där måste nu LO visa att man menar alvar och att det är en kamporganisation för alla medlemmar i alla fackföreningar.
En klar deklaration är: tafsa ej på strejkrätten som är det starkaste kort en fackförening har att kunna ta till.
Nästa sak är regeringens jakt på sjuka och arbetslösa, som man ser som ett gäng myglare, fifflare, fuskare. Men varför ej jaga alla skattesmitare som flyr till utlandet, där har vi dom riktigt stora bovarna där staten tappar pengar. Varför belyser man ej detta, månne samma intresse på bägge håll?
Det är ju bara se på alla som statsministern fått byta ut eller borde byta ut på grund av allt mygel med svart arbetskraft, obetalda räkningar (TV-licenser m m). Att dessa personer över huvud taget yttrar sig om att sjuka och arbetslösa är myglare är mycket magstarkt.
Det är bra att ni håller grytan kokande och fler skulle göra samma sak runt om i hela Sverige.
Fackliga hälsningar:
Harry Rantakyrö
Ordförande Gruv 12:an”


Septemberalliansens budskap den 21 november och till den manifestation som LO-distriktet planerar den 19 december blir med all säkerhet att arbetarrörelsen nu måste samla sig för att slå tillbaka attackerna med massprotester och en politisk strejk.
Arne Johansson

Septemberalliansen är ett nätverk av lokala fack, protestgrupper mot utförsäljning av hyresbostäder, privatiseringar och avveckling av kommunala skolor, feminister, invandrargrupper, papperslösa, miljö- och vänsterorganisationer.
Mer info: www.18september.se

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!