Nya riskkapitalister efter Patrizia i Jordbro

2015-04-15 12:04:16
Slumvärden Patrizia Immobilien KAG har stått under stor press av kampanjen Rusta upp Jordbro. Redan i november meddelade förvaltaren Newsec att de hoppar av uppdraget sedan fastigheternas fruktansvärda tillstånd kommit ut i riksmedia. Nu ser det ut som att även ägaren sjappar: D. Carnegie & Co förhandlar med Patrizia Immobilen KAG om att köpa de 840 lägenheterna på Blockstensvägen och Sandstensvägen i Jordbro.

Fastigheterna går alltså i sådana fall från en riskkapitalist till en annan. Bara så att Carnegie samt deras förvaltare Graf­lunds vet, får de Rusta upp Jordbro och kampen för upprustning samt hyressänkning på köpet.

Carnegie äger och förvaltar redan 1 112 lägenheter i Jordbro (på Södra Jordbrovägen och Kullerstensvägen). Bolaget är känt för sin metod med ”bosystem”, som innebär att när en lägenhet blir tom renoveras den till hög standard och en normhyra på ca 1 340 kronor per kvadratmeter och år för en lägenhet på 77 kvadratmeter (över 8 600 i månaden!). 

Detta ska jämföras med att snitthyran i ytterförortsområden ligger kring 900 kronor per kvadratmeter. Snitthyran för Carnegies nuvarande bostadsbestånd i Jordbro, vilka samtliga är orenoverade, är 1 094 kronor per kvadratmeter. En renovering kan alltså följas av en hyreshöjning på drygt 20 procent.

Nätverket Rusta upp Jordbro har kontaktat D. Carnegie & Co samt Graflunds om att vi snarast vill få till stånd ett samråd där alla hyresgäster får komma till tals, vilket de ännu inte har svarat på. 

Vi har också gjort klart att de krav kampanjen ställer mot Patrizia Immobilien KAG också är krav som D. Carnegie & Co samt Graflunds ärver om de tar över:

  • Grundläggande upprustning av fastigheterna, som stambyten och sanering av de omfattande vattenskadorna, mögel, skadedjur med mera.
  • Avtalet med den nya förvaltaren (alltså Graflunds som tar över efter Newsec) måste garantera en budget för upprustning, skötsel och service som motsvarar behoven.
  • Rejäla hyressänkningar som kompensation för flera års uteblivna åtgärder, dålig service samt för att hyresgäster under flera år har tvingats att renovera själva för egna pengar. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!