Nya sittstrejker mot utvisningar

2018-01-24 16:30:31

foto: Jonas Brännberg
Kampen för rätten till asyl kommer att fortsätta med nya sittstrejker.

Fredag den 26 januari protesterar elever i Luleå, Boden och Piteå mot regeringens fortsatta utvisningspolitik.

I veckan möter också Migrationsverkets försök att verkställa utvisningar till Afghanistan nya protester. Samtidigt har även personal på Migrationsverket höjt rösterna för att synliggöra verkets ”brister och misslyckanden”.
Bakom regeringens hårda flyktingpolitik finns den politiska elitens förhoppning om att skapa ett politiskt landskap där solidaritet och medmänsklighet i praktiken är icke-frågor. De vill bromsa och bryta det allt större motståndet mot utvisningarna, och i det syftet hafsade regeringen ihop den eftergift till kampen som presenterades i slutet av november – ”möjligheten” för vissa ensamkommande att, eventuellt, kanske innan sommaren, få ansöka på nytt om att stanna i Sverige för att studera eller arbeta. Migrationsverket fortsätter med avslag och försök till utvisningar. Ingetdera kommer att hålla i längden.
Migrationsverket planerar en tvångsutvisning av två personer från flyktingfängelset i Åstorp den 23 januari. Under dagen organiserades en protest utanför ”förvaret”, liksom aktioner på tågstationer landet runt. Nya utvisningar planeras eventuellt ske den 27 januari. Ung i Sverige samordnar nu en riksomfattande sms-lista för att agera mot alla försök att verkställa utvisningar.

Låt oss Leva – Ung i Sverige Luleå har sedan skolstrejken den 12 december drivit på för nya strejker och mer samordning. I samband med Förintelsens Minnesdag, som högtidhålls den 27 januari, kommer elever i Luleå, Boden och Piteå på fredagen att sittstrejka tillsammans mot utvisningarna.
– Det viktigaste med sittstrejken på fredag är kopplingen till Förintelsens minnesdag på lördag. Det sker systematisk förstörelse runt om i världen och uppifrån får vi höra bortförklaringar och oron i samhället skylls på ”andra”. Vi måste ta vårt ansvar och stå upp för det historien har lärt oss, säger Siri Kjerrulf från Låt oss Leva – Ung i Sverige Luleå.
Med den gemensamma strejken vill eleverna också fortsätta visa på vilken styrka som finns i att strejka, att det behövs mer av samordnade strejker och protester för att stoppa utvisningarna. Runt om i landet mobiliseras det just nu också för demonstrationer den 18 februari. Även personal på Migrationsverket har till slut sagt ifrån, på sitt sätt. Motståndet fortsätter. ■

Migrationsverkets personal dömer ut handläggningen

I en 18 sidor lång kritik av Migrationsverkets ledning tar ett okänt antal anonyma anställda upp bland annat de rättsosäkra processerna och är riktad till migrationsminister Heléne Fritzon och statssekreterare Lars Westerbratt.
Texten beskriver bland annat hur ledningens ”resultatorienterade” jakt på avgjorda ärenden resulterade i att ”enkla, det vill säga syriska” ärenden prioriterades under andra halvan av 2016. Det året var det så gott som inga ärenden för ensamkommande afghanska barn som avgjordes i ”normalhanteringen” (ett antal avgjordes snabbt genom att till exempel omedelbart utvisa barnen enligt Dublin-förordningen).
Enligt skrivelsen kan inte ärendehandläggningen för varken asyl eller tillstånd anses vare sig ”rättssäker, enhetlig, förutsägbar eller hållbar”.

Och mellan raderna av torr byråkratsvenska sipprar ett vittnesmål fram, om hur den politiska styrningens ”ordning och reda”, New Public Management, karriärism och institutionell dysfunktion kokats ihop till en politisk-byråkratisk rättsövergreppskoloss.
Men kolossen bärs upp av människor, och om de hör, ser och känner protesterna mot det omänskliga arbete de utför kan de bli en del av att välta omkull den. Strejker, blockader och demonstrationer är vägen dit. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!