Nya skott skakar sargat Göteborg

2016-09-07 15:14:43

foto: Kristofer Lundberg
Nya skott har ekat i Göteborgs arbetarförorter – ett resultat av att politiken har vänt dessa områden ryggen.

Natten mot söndag skedde den tredje skottlossningen i Göteborg inom loppet av några dagar, denna gång i Angeredsförorten Lövgärdet i nordöstra Göteborg. Mellan tio och fjorton skott avlossades rakt in i ett bostadshus.

Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar i området rapporterar om kulhål i dörren till ett cykelrum samt intill i portuppgångens glasdörr.

Polisen utreder om skottlossningen har någon koppling till fredagens avrättning av en gängmedlem på Frölunda torg. För de boende breder det ut sig en känsla av otrygghet och oro efter det inträffade.

Händelsen blir ytterligare ett i raden av våldsdåd i området. Tidigare i år kastades det en granat mot en balkong i Lövgärdet i närheten av där det nu sköts.

Även i Biskopsgården riktades en handgranatsattack mot en lägenhet, där en 8-årig pojke som låg och sov och som var på besök på adressen avled. Pojken begravdes förra veckan.

Det är ett direkt resultat av den medvetna politik som har förts i staden av den styrande rödgröna majoriteten, en politik som har ökat klyftorna.

Det beror på att stadens styrande politiker under tre årtionden har lämnat människor i arbetslöshet, trångboddhet och utanförskap där ungdomar inte har någon framtidstro och därmed sätter sitt hopp till att få en ekonomisk trygghet och gemenskap hos de kriminella när samhället har vänt dem ryggen.

För att bryta utvecklingen behövs en ny politik för social rättvisa. Rättvisepartiet Socialisterna är medvetna om att det inte räcker med att definiera en utopi om vilket samhälle vi vill ha. Det räcker heller inte att bara kämpa defensivt mot reaktionära krafter som vill inskränka de framgångar som historiskt har vunnits.

Man måste bygga där man står här och nu och genom egna exempel visa att vår dröm om rättvisa och socialism är fullt möjlig.

Vi måste tålmodigt, förklarande och skolande bygga medvetenheten underifrån hos människor i dess vardag för att ge dem redskap att själva kunna förändra samhället i grunden.

För att stoppa våldet idag måste Göteborgs förorter organisera sig med gemensamma protester som kräver förebyggande åtgärder, bra skola, arbete, bostad, ett levande föreningsliv och social service, vilket kan ge de unga framtidstro och en väg ut ur en destruktiv livsstil och kriminalitet.

Socialism handlar inte om gamla idéer, utan om att göra rättvisa till en verklighet idag. Det är enbart genom den demokratiska socialismen som vi kommer att få uppleva verklig demokrati med social, ekonomisk, ekologisk och kulturell hållbarhet vilket i slutändan är vad som kan råda bot på fattigdom, hot och våld.

Kampen idag handlar om kampen för en morgondag. Framtiden kommer inte att återuppbygga historien, utan bygga något nytt med de tidigare erfarenheterna. Socialismen är därför inte bara möjlig, den är fullt nödvändig. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!