Nya strider om Järvafältet i Stockholm

2012-11-02 09:17:37
Stadsforskaren Jerker Söderlind vid KTH får stora rubriker och stöd av Handelskammaren för sina förslag att bygga bort Stockholms grönområden. Järvafältet mellan Kista/ Husby och Rinkeby/Tensta vill han nu med stöd av Handelskammaren i Stockholm förvandla till en ny Central Park i stil med New Yorks.

I kanten närmast den nya stadsparken vill Jerker Söderlind bygga 40 000 nya bostäder i nya 10-15-våningars­hus och en ny stadsgata i stil med Sveavägen som binder ihop norra Järvas stadsdelar Kista, Husby och Akalla. I den nya så kallade Rinkebyterassen på Järvafätets sid om E18 planeras redan flera nya punkthus.
Samtidigt växer opinionen mot planerna på en gigantisk begravningsplats på Järvafältet runt Granholmstoppen vid Hjulsta och ­Tensta.

Medan husbyborna, som det hittills ser ut framgångsrikt, har tillbakavisat idéerna om att bryta trafikse­pareringen, talar Söderlind entusias­tiskt för nya stadsgator. De som slår vakt om Nationalstadsparken och grönområden kallar han för ”nejsägarmaffia” och ”gröna talibaner”.
– Sveavägen har 44 000 bilar och det är inget problem att hyra ut bostäder och kontor, säger Söderlind i lokaltidningen Mitt i Kista.
På tidningens fråga om hur de aktiva i nätverket Järvas Framtid ser på Söderlinds idéer om en Central Park kantat av höghus och en ny stor stadsgata, svarar Arne Johansson:
– Det är verklighetsfrämmande idéer, helt utan folklig förankring. Vem vill att Stockholm, en stad där vatten och grönområden gör den till en pärla bland europeiska storstäder, förvandlas till ett Manhattan där man förstör de gröna oaserna.
Han håller så klart med om att det behöver byggas fler bostäder, som redan sker i Västra Kista.
– Men vi behöver bostäder som folk har råd att bo i. Och det finns gott om plats i Mälardalen. Alla behöver inte bo i Stockholm, och det skulle gå att bygga ut pendeltågs­tra­fiken och tunnelbanan. För oss som bor i Husby är Järvafältet det bästa vi har, där kan vi andas och höra lite fågelsång, säger Arne Johansson till lokaltidningen.

Medan hotet om en Central Park ännu bara finns i idéernas värld, naggas redan Järvafältet på den södra sidan i kanten av den pågående ombyggnaden av E18 till motorväg och långt gångna planer på att bygga en väldig begravningsplats i form av ”öar” utspridda över 50 hektar på och runt Granholmstoppen och ­ända bort mot det nya Hjulstakorset mellan E18 och den planerade Förbifarten.

Nätverket Järvas Framtid har tillsammans med den hotade internationellt erkända discgolfbanan runt Granholmstoppen, samlat in över tusen namnunderskrifter i protest mot begravningsplatsens förläggning. När remisstiden nu har gått ut berät­tar lokaltidningen att kritiken är hård från flertalet skrivelser och remissvar.
Sista ordet kanske inte är sagt om dessa minst sagt korkade planer som skulle sabotera så mycket av friluftslivets förutsättningar på Järvafältet.
Särskilt som det sedan länge finns ett betydligt bättre alternativ att lägga begravningsplatsen vid Hägerstalund inte så långt därifrån, även om det skulle framtvinga en flytt av en motocrossbana.
Invändningarna från Kyrkogårds­förvaltningen om att det skulle ­kunna finnas obriserade granater i marken från den tid när Järvafältet var ett militärt övningsområde är helt enkelt inte seriösa.


RS Husby

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!