Nya tag i kampanjen för Laziz

2013-12-12 15:28:41
Nu är siktet inställt på att få hem Laziz Sharifov till Sverige. Det var budskapet från kampanjmötet med 41 deltagare som hölls i Kulturhuset i Handen den 4 december.

Erik Forsberg inledde med att ge en kort bakgrund över vad ­kampanjen åstakommit i form av massivt stöd genom demonstrationer och de tre inmarscherna i Migrationsverket, samt en beskrivning av hur gränspo­lisen regelvidrigt utvisade Laziz för två veckor sedan.
Lina Rigney Thörnblom talade om Sveriges och EU:s ­flyktingpolitik i stort och om varför Laziz som så många andra flyktingar behandlas på ett omänskligt sätt.
Lina berätade om hur ­regeringen i år har skjutit till 40 miljoner ­kronor extra för verkställandet av tvångsut­visningar, om hur jakten på gömda och REVA-projektet bidrar till rasis­men, om västmakternas inblandning i krig och stöd till samma diktaturer som de tvångsutvisar till och om hur de rika länderna – som skapar flyktingströmmarna – tar emot färre flyktingar samt stänger gränser, med tusentals dödsoffer vid Fort Europas murar som följd.
Efter den känslosamma filmvisningen av Laziz – mästaren riktade mötet in sig på vad kampanjen ska göra nu för att få hem Laziz.
Mattias Bernhardsson rapporterade att det nu arbetas konkret tillsammans med parter inom idrotten, politiker inom Haninges kommunledning m fl kring olika möjligheter för Laziz att kunna återvända till Sverige.
Christoffer Hermansson föredrog idéer och uppslag på hur kampanjen kan gå vidare och vad som bör göras nu. Efter en diskussion med många bra inlägg på mötet fattades flera beslut.

Beslut som fattades:

  • Att fortsätta samla in pengar för att möjliggöra för Laziz återvän­dande/uppehälle samt stödja Laziz familj med pengar för uppehälle.
  • Att bilda en öppen samordningsgrupp för alla som vill ta på sig arbetsuppgifter.
  • Att demonstrera mot tvångsut­visningarna på fredag 6 december kl 17.00 på Medborgarplatsen.
  • Att utreda olika juridiska möjligheter att hålla svenska myndighe­ter ansvariga för vad som hänt ­Laziz samt att ta initiativ till fortsatt fokus på Laziz fall med t ex ett öppet brev till riksdagspartierna, migrationsministern och andra.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!