Nyfattigdom – miljarder till rika

2006-12-10 18:16:49
Barnfattigdomen ökar i storstäderna och klyftorna växer. Det konstaterar Rädda Barnen i sin nya rapport ”Skilda uppväxtvillkor”. Särskilt svår är situationen för ensamstående med barn. Av alla barn med ensamstående föräldrar lever 28 procent i ekonomisk utsatthet.

Detta samtidigt som miljonärerna och miljardärerna blir allt fler. Dagens guldregn över de rika saknar motsvarighet.
H&M:s ägarfamilj Persson, med Stefan Persson i spetsen, har blivit 6,7 miljarder kronor rikare på ett år, genom att värdet på deras aktier bara ökat och ökat.
Elbolagens chefer tjänar miljoner tack vare de rekordhöga elpriserna. Lars G Josefsson, Vattenfalls vd, fick i fjol sin grundlön höjd med hela 33 procent till 7,2 miljoner kronor. Mikael Lilius, vd i Fortum tjänade förra året 10, 6 miljoner. Men Ericssonchefen Car-Henric Svanberg tjänade mer än så – nära 23 miljoner i lön och bonus 2005.

Växande orättvisor
Klyftorna i Sverige har sällan varit så stora som idag. I Malmö har barnfattigdomen ökat totalt sett från 25 procent 1991 till 31 procent år 2003.
Det svenska samhället har polariserats och skillnaderna har ökat efter den djupa krisen på 1990-talet, enligt Socialstyrelsens sociala rapport från 2006.
Nu är det dags för en ny socialistisk omfördelning – från storbolag och rika till arbetare och offentliga sektorn. Nu är det vår tur. Tid för ny låglönerevolt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!