Nytt alternativ i EU-valet

2009-03-25 18:20:21
En ny antikapitalistisk lista ställer upp i valet till EU-parlamentet. Förslaget till namn på valsedeln är ArbetarInitiativet – antikapitalistiskt EU-motstånd för jobb, välfärd och klimatet.

Lanseringsmötet hålls i Tensta träff i Stockholm lördagen den 28 mars med början kl 12, följt av en presskonferens innan debatterna under Marx 2009.
Valkandidaturen är ett samarbete mellan Rättvisepartiet Socialisterna och Socialistiska Partiet tillsammans med oberoende kandidater.
En viktig inspirationskälla är det  Nya Antikapitalistiska Partiet i Frankrike (NPA – Nouveau Parti Anticapitaliste – som leds av den populäre postarbetaren Olivier Besancenot) och vi hoppas att få besök från Frankrike under valkampanjen.

Valsedeln är inte fastställd ännu men en kandidat är Mattias Bernhardsson som de senaste dagarna uppmärksammats då han blev överfallen av nazister i Jordbro.
Flera oberoende socialister och fackliga profiler har tillfrågats om de vill delta på listan och stödja kampanjen för ett nytt arbetarparti i framtiden. En av dem som tackat ja är Per Johansson, som för ett par år sedan blev avskedad av Connex/Veolia när han som fackordförande för Seko klubb 119 tog strid för säkerheten i tunnelbanan.
Krisens allvar och den etablerade oppositionens brist på alternativ och kampinitiativ är en viktig bakgrund.
Förslaget till plattform innehåller följande huvudparoller:
  • Kamp för jobben – Stoppa varslen – Alla kvar i produktionen!
  • Klimatomställning!
  • Utveckla den gemensamma välfärden – Stopp för nedskärningar och privatiseringar!
  • Omfördela överflödet – Nej till fattigdom – Mänskliga livsvilllkor för alla!
  • Försvar av arbetsrätt – mot rasism och diskriminering!
  • Nej till EU – Internationell solidaritet för fred och klimatkamp!
  • En annan värld är möjlig – För ett nytt arbetarparti!

I plattformen konstaterar det nya valinitiativet att:
”Nu är det nog! Någon måste våga säga sanningen. Kapitalismen som nyss framställdes som oövervinnerlig och firade triumfer i alla etablerade politiska läger störtar samhället i fördärvet. Massarbetslöshet, sociala nedskärningar och rädsla för framtiden drabbar alltfler, skolan sparas sönder, pensionärer blir fattigare.
Det politiska etablissemang som nyss hyllade eller anpassade sig till kvartalskapitalismens dagordning står handfallet. Den borgerliga alliansregeringen pumpar miljarder skattekronor till bankkapitalet och låter arbetarna i produktionen ta smällen. ’Oppositionen’ i riksdagen saknar alternativ och lovar hålla fast vid budgetdisciplin och utgiftstak”.

Kamp för jobben, rädda vården och en rörelse mot rasismen är några viktiga kampanjer som den nya listan kommer att driva.
För mer info om listan och val-plattformen, se www.socialisterna.org tills den nya hemsidan är klar.
Elin Gauffin

Lansering av ArbetarInitiativet

Tensta träff 28 mars
kl 12.00-13.45

En nytt alternativ ställer upp i EU-valet 7 juni.
Preliminärt namn är ArbetarInitiativet   – antikapitalistisk lista för jobb, välfärd och klimatet.
Nu är det nog! Ar- betslöshet, nedskär- ningar och rädsla för framtiden drabbar allt fler, skolan sparas sönder, pensionärer blir fattigare. ”Oppositionen” i riksdagen saknar alternativ.
Listan är ett samarbete mellan Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska Partiet och oberoende kandidater.
Alla är välkomna.

ArbetarInitiativet behöver valarbetare
– e-posta arbetarinitiativet@gmail.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!