Nytt antirasistiskt nätverk i Uleåborg (Oulu)

2016-03-10 14:03:20


Antirasistisk mobilisering i finska Uleåborg.

Offensiv har intervjuat den finske antirasisten Juha Tapio om ett nytt nätverk i finska Uleåborg.

–Vi startade Antirasismi Oulu i oktober förra året. Syftet har till en början varit att kunna agera snabbt mot rasismen, säger Juha Tapio, en av initiativtagarna till nätverket som nyligen hade en uppmärksammad protest i Uleåborg.
Juha berättar att nätverket kändes nödvändigt efter ett flertal rasistiska aktioner som inte hade bemötts med protester.
– En del antirasister är chockade av att även regeringar nu står för rasismen. Att länder som Sverige, som tidigare har setts som progressiva, nu för samma rasistiska flyktingpolitik påverkar också.

– Även om vi till en början inte var så många i nätverket har intentionen hela tiden varit att bjuda in andra organisationer och individer att kämpa tillsammans med. På den senaste manifestationen talade representanter från islamiska förbundet och stödföreningen för flyktingmottagningen i Uleåborg, säger Juha och fortsätter:
– Speciellt inför och efter vår antirasistiska aktion den 20 februari har stämningen varit jättebra.
– Många har velat vara med och hjälpa till att organisera och ta ansvar, i flera fall för första gången någonsin i deras liv. På så vis blev aktionen lite av en skola för nya aktivister som tog ansvar och växte med uppgiften.

– Själva manifestationen blev väldigt bra. Cirka hundra personer deltog. Vi hade flera korta tal och punkbandet Glass Wipe från Kemi spelade. Extra roligt var att vi fick flera spontana talare. Det enda tråkiga var den dåliga mediabevakningen. Den största tidningen Kaleva skrev ingenting. Men vi har ändå bra stämning att fortsätta.
– Nu diskuterar vi bland annat en antirasistisk rockkonsert i april eller maj och kanske även antirasistiska filmkvällar, avslutar Juha Tapio.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!