Nytt dråpslag mot Försäkringskassan

2011-03-07 12:31:14
Regeringen kräver att Försäkringskassan bantar sina kostnader med ca 500 miljoner kronor (motsvarande 1 000 jobb) fram till 2013. Det är ett dråpslag som kan innebära att Försäkringskassans alla lokala kontor försvinner.
Över 80 procent av Försäkringskassans anställda  är kvinnor.

Regeringens senaste attack mot Försäkringskassan kommer efter en lång tid av neddragningar och ökad press på den personal som blivit kvar. Antalet anställda vid Försäkringskassan har minskat med mer än en femtedel under perioden 2006-2010, samtidigt som myndig- heten fått fler uppgifter.

– En besparing på ytterligare drygt en halv miljard kronor betyder att ytterligare 1 000 jobb försvinner samt att alla lokala kontor slår igen. Pressen och stressen på dem som blir kvar kommer oundvikligen att öka. Och inte heller ledningen säger att det längre går att få personalen att springa fortare, det säger Siv Norlin, fackförbundet ST:s avdelningsordförande vid Försäkringskassan.

– Försvinner alla lokala kontor försvinner all fysisk kontakt med Försäkringskassan. Det kommer bara att handla om en kontakt via telefon och internet. De drabbar alla som behöver hjälp, stöd och råd om vilka regler som gäller, vad formuleringar betyder, hur blanketten ska fyllas i o s v.
Regeringens ständiga angrepp på Försäkringskassan utgör en del i högerpolitikens raserande av socialförsäkringarna.
– Regeringens nedskärningar drar undan benen för hela socialförsäkringssystemet. Nedskärningar i Försäkringskassans verksamhet är ett medvetet försök att underminera det som nu finns kvar av socialförsäkringen.

Genom protester och till följd av att Försäkringskassan höll på att förblöda under 2008, med långa handläggningstider och kaos som följd, tvingades regeringen att ge extra pengar till kassans verksamhet 2009. Samma år som regeringen beslutade om och genomförde en historisk försämring av sjukförsäkringen.

– Efter de nya
sjukreglerna är det alltså dags för nästa chock i form av detta sparpaket, säger Siv Norlin.
Sparpaketet måste dras tillbaka. Riv upp de försämringar som gjorts i socialförsäkringen. Stoppa det borgerliga systemskiftet – för en generell välfärd i offentlig regi.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!