Nytt hårt sparpaket på LKAB

2016-02-17 14:43:41
Det statliga gruvbolaget LKAB har nu räknat ihop siffrorna för år 2015 och det  ser kärvt ut. 

LKAB ska spara ytterligare en miljard kronor i år och det kan bli nya varsel.

LKAB har skrivit ner värdet på sina materiella anläggningstillgångar med drygt 7 miljarder kronor, vilket har påverkat rörelseresultatet negativt. Bolaget redovisar en förlust före skatt på 195 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2015.

LKAB nådde inte produktionsmålen 2015. Därför beslutade styrelsen vid årsstämman att ingen utdelning ska lämnas till ägaren. Förra året fick staten 3,5 miljarder kronor i utdelning av LKAB.

LKAB pressas hårt av fallande järnmalmspriser. ”Prispressen inom världens järnmalms- och stålindustri gör att LKAB:s intäkter försvinner”, säger bolagets vd  Jan Moström.

Till SVT Norrbotten den 15 februari säger han att det är svårt att se att inte en stor del av de nya besparingarna ”kommer att utgöras av personal”. Han utesluter inte att även fast anställda kommer att drabbas.

Gruvtolvans ordförande, Jan Thelin, säger till NSD att det inte har kommit några varsel ännu, men att det är tufft. Han säger att det känns som att de just klarar av att hålla sig ovan ytan. 

De måste få hjälp av ägaren – staten – för att stoppa denna besparingskarusell. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!