Nytt skolår, ny skolkamp!

2013-08-21 14:57:42
42 miljoner kronor – så mycket pengar lade gymnasieskolorna runt om i Sverige på reklam år 2011, en ökning med över 100 procent sedan 2009. Detta på grund av det s k fria valet. Valet mellan kommunal eller privat skola, kriget om de tillfälligt minskande elevkullar. 

De senaste åren har utbildningen varit förföljd av såväl privatiseringar som nedskärningar. Idag är över 40 procent av alla Sveriges gymnasieskolor privatägda. Till detta vill regeringen nu privatisera högskolorna och universiteten, dock fortsatt finansiererade av staten. Samtidigt är moderaternas huvudprioritering inför valet jobbskatteavdrag nr fem och höjd brytpunkt så att färre behöver betala statlig skatt. Detta vill Moderaterna satsa 16 miljader på. Pengar som borde satsas på exempelvis välfärden.
Och välfärden är just den fråga som kommer leda skolkampen i Luleå fram till 21:a september, då Folkkampanjen för gemensam välfärd har sin nationella protestdag.

Elevkampanjen kommer vara ute på skolor runt om i Luleå med listor mot nedskärningar och privatiseringar som är en återkommande faktor i elevers och lärares vardag. Elevkampanjen planerar även att genomföra olika aktioner för att uppmärksamma protestdagen och väcka liv i frågan inför hösten. 

Marcus Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!