Nyval i Danmark – det pekar mot regeringsskifte och nya mandat för Enhedslisten

2011-08-31 14:12:40
Nyval ska hållas till det danska folketinget (riksdagen) den 15 september. Den regerande högerkoalitionen, som har styrt med stöd av rasistiska Dansk Folkeparti, ser ut att gå mot en valförlust samtidigt som den danska kapitalismen rasar snabbt utför.

Högern har regerat Danmark i tio år, vilket har skruvat upp tempot vad gäller privatiseringar och avregleringar.
I många fall är det Dansk Folkeparti som har fått sätta dagordningen, vilket bland annat har lett till den ökända 24-årsregeln som gör att många unga dansk-utländska par måste resa till Malmö för att viga sig. Efter terrordå­den mot USA den 11 september 2001 har muslimerna blivit mål för högerns hets med förslag om att förbjuda huvudsjal, burka, halalkött o s v.
Dessutom har Danmark deltagit i krig mot Irak och Afghani­stan samt i Natokriget i Libyen.
Socialdemokraterna och Soci­alistisk Folkeparti (ett parti som kan beskrivas som en blandning av svenska V och MP) har inte gjort motstånd mot denna utveckling.
Istället har man röstat för en hårdare flyktingpolitik och man har kopierat regeringens poängsystem, d v s att flyktingar måste  uppnå ett visst antal poäng vad gäller utbildning, språkkunskap o s v och ställa upp med en bankgaranti på 50 000 kronor för att kunna få uppehålls- och arbetstillstånd.
Även på välfärdsfronten har S-SF sviktat: De båda partierna vill inte avskaffa regeringens skattestopp, som betyder att de rika får skattesänkningar samtidigt som välfärden skärs ned.

Tidigare i år slöt ­högerpartierna och Dansk Folkeparti en uppgörelse som höjer pensionsåldern och skrotar efterlönen (rätten att gå i pension vid 60 års ålder). Sannolikt skulle även en ny S-SF-regering försämra efterlönen. S och SF menar också att alla måste jobba en timme mer på grund av krisen.
Enhedslisten är det enda ­parti som går i opposition mot nyliberalism och högerpolitik. Enhedslisten är en sammanslagning av olika vänsterorganisationer som idag räknar drygt 6 000 medlem­mar. Enligt opinionsmätningar kan Enhedslisten få nio mandat i folketinget, mot fyra idag.
Det finns dock problem i partiet. Ett är att alltför stort fokus har lagts på det parlamentariska arbetet och att det inte finns någon gemensam syn i frågan om socialismen samt vägen dit.

Stefan Godau

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!