Nyval i Danmark

2007-11-08 10:53:12




”En aggressiv tv-duell kunde inte dölja frånvaron av betydelsefulla motsättningar”. Så sammanfattade Erik Meier Carlsen, politisk kommentator i tidningen Information, helgens debatt mellan Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen och den socialdemokratiska oppositionsledaren, Helle Thorning-Schmidt. Valet i Danmark äger rum den 13 november.

Trots ett hårt tonläge var de två debattörerna eniga om skattetak i kommunerna, skolpolitiken, 24-årsregeln och den danska militärens utlandstrupper. I kommunerna betyder det fortsatta och förvärrade nedskärningar. Inom skolan är trenden mer prov och tester för eleverna. Att invandrare inte får gifta sig med en partner från utlandet innan de fyllt 24 år, befäster att olika regler gäller för danskar och invandrare. De danska trupperna blir kvar i Afghanistan, vilket understryker det danska etablissemangets stöd till Bush även sedan trupperna i Irak tagits hem.

Stoppa nedskärningarna

Nedskärningarna i kommunerna – särskilt inom skolan, barnomsorgen och äldreomsorgen – har varit en stor kampfråga i Danmark de senaste 1,5 åren.
Tisdagen den 6 november, en vecka innan valet, demonstrerade och strejkade elever runt om i Danmark. Tusentals elever deltog i demonstrationerna i Köpenhamn, Odense, Århus och Esbjerg. Beslutet om protestdagen togs på Danske Skolelevers landskonferens helgen innan, med 300 elever från 130 skolor.
Kraven gällde främst arbetsmiljön i skolorna, för upprustning av skolmiljön, bättre skolmaterial och mindre klasser. Skolorna har nyligen blivit egna ”resultatenheter” och ska konkurrera med varandra om krympande resurser. Vänsteralternativet Enhedslistan gav stöd till protesterna.

Massprotester för välfärd

Den 2 oktober, då folketinget öppnade, demonstrerade närmare 100 000 personer mot högerregeringen.
Statsministerns Venstre (folkpartiet) är sedan år 2001 i koalition med Kristligt Folkeparti (moderaterna), med det rasistiska Dansk Folkeparti som stödparti. Nyliberala privatiseringar och nedskärningar har precis som i Sverige lett till ökade klyftor och hårdare press på arbetsplatserna.
Skatterna har sänkts för de rika och storföretagen gör rekordvinster, medan lönerna inom särskilt offentliga sektorn har pressats ner. Hälften av alla kommunalare inom äldreomsorgen överväger att sluta sina jobb.
En stor del av tillväxten i ekonomin beror på konsumtionen, som i sin tur bygger på skulder och krediter.
En ny våg av protester inleddes med en jättedemonstration på uppemot 100 000 deltagare den 17 maj år 2006, följd av en protesthöst förra året.
Strejker och föräldrablockader inom bl a barnomsorgen och ockupationer av gymnasieskolor kombinerades med en ny stor protestdag den 3 oktober.
De imponerande massprotesterna har dock saknat ledning och organisering. Parollerna om högre löner och upprustning i kommunerna har inte lett till effektiv kamp.
Varken fackföreningarna eller de partier som arbetarna röstar på – Socialdemokraterna, Socialistiskt Folkeparti och Enhedslistan – har visat en verklig väg framåt för kamprörelsen.
Socialdemokraterna har gått tydligt åt höger. Socialistiskt Folkeparti vinner därför stöd i opinionsmätningar och för fram flera bra valkrav – löneökningar på 2 000 kronor i äldreomsorgen och högst 22 elever i varje klass – men är helt och hållet inriktat på att få delta i en ny regering med S. För att få majoritet måste en koalition också innehålla Radikale Venstre, ett traditionellt borgerligt oppositionsparti, och Ny Alliance, ett nytt liberalt parti. Men en sådan koalition kommer att skilja sig lite från den nuvarande regeringen – och det är inte alls säkert att den vinner.

Enhedslistan

Enhedslistan har det bästa programmet, och stöd bland många radikala arbetare och ungdomar, men partiet hänger ändå på gränsen att klara den danska 2-procentspärren till folketinget.
Huvudskälet är att partiet för mycket nöjer sig med uttalanden och en inriktning på valet, och för lite deltar i kampen med ett tydligt socialistiskt program. Dess linje är att inte ge stöd till något av regeringsalternativen, men dess ledning lutar tydligt åt att stödja S och SF.
På högersidan har Dansk Folkeparti tappat stöd efter sin långa tid som stödparti till högerregeringen. DFP:s löften om ökad välfärd för ”danskar” som ett resultat av dess rasistiska politik är idag allt mer genomskådade.
Partiets valkampanj i år domineras ännu mer av skrämselpropaganda mot ”muslimer” för att vinna röster. Det är också ett sätt att övertrumfa andra partier som i stort har samma linje som DFP gentemot flyktingar.

Stoppa rasismen

Socialdemokraterna attackeras av regeringen i asyldebatten på grund av sina allierade. RV och NA vill båda ändra delar av den hårda flyktingpolitiken, t ex ge rätt till jobb och skola för asylsökande. Enhedslistan attackeras för att man har en kandidat som bär slöja.
Torsdagen den 8 november genomför fackföreningarna en aktionsdag inför valet, riktad mot regeringen. Det som behövs i Danmark, oavsett valutgången, är att samla organisationer och aktivister från alla kampanjer och kamp – arbetare, ungdomar, kvinnor, invandrare m fl – för att diskutera ett verkligt alternativ.
Det behövs ett kämpande välförankrat arbetarparti, som deltar i kampen och utmanar högerpolitiken med socialistisk arbetarpolitik.
Per-Åke Westerlund

CWI kämpar för:

  • Stoppa nedskärningarna och privatiseringarna – mer pengar till kommunerna. Rusta upp skola, barnomsorg och äldreomsorg – fler anställda med högre löner.
  • Vägra acceptera regeringens tvångsåtgärder – inga kommunala nedskärningar eller avskedanden.
  • Riv upp försämringarna av pensionerna.
  • Stoppa rasismen – gemensam kamp för vård, omsorg och skola.
  • Återinför rätten till asyl.
  • Bort med nedskärarpolitikerna.
  • Ut med Rasmussens regering – för en arbetarregering och socialistisk politik.
  • Låt kampen bli början till ett nytt politiskt alternativ – ett kämpande, demokratiskt arbetarparti för välfärd till alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!