Och nu till kamp för välfärden!

2013-02-08 06:47:59

foto: Emma Lundstrom / Internationalen
Asbjörn Wahl från den norska kampanjorganisationen For Velferdsstaten lyfte välfärdskonferensen

Välfärd och Framtid var rubriken för en tvådagars nationell välfärdskonferens den gångna helgen, arrangerad av Nätverket Gemensam välfärd, där man under en lång rad seminarier kunde lyssna till en mängd talare, alltifrån det ambivalenta försvaret av LO-styrelsens ”some profit”-kompromiss från LO:s nye förste vice ordförande Tobias Baudin till diverse vinstkritiska debattörer och några lokalpolitiker.

Att 400 slöt upp, framförallt gräsrötter från när och fjärran, var i sig imponerande. Men det var Asbjörn Wahl från norska For Velferdsstaten som väckte konferensen. Och om något konkret kom ut så var det de förslag till vad som kan göras nu som ventilerades på konferensens sista skälvande workshop.

Trots att frågan om vinster i välfärden har stått i fokus ända sedan Caremaskandalen 2010 präglades stämningen på konferensen av en krypande känsla av vanmakt inför att vara mycket sent ute och kanske ”inte få rätt trots att man har rätt”.
Invigningsmötets moderator KG Westlund, ombudsman på LO Stockholm, slog i och för sig an en bra ton genom att betona fackens ansvar för att stödja ett aktivt motstånd genom att använda sina organisatoriska och ekonomiska muskler.
Men det var en tråd som ­dessvärre inga andra inbjudna fackliga talare spann vidare på, vare sig Tobias Baudin från den nya LO-ledningen, David Eklind Kloo från Handels, Daniel Suhonen från 6F-fackens nya tankesmedja eller Maria Bosdotter från LO Stockholm. I varje fall inte med något annat än fromma förhoppningar om att LO-folket på den kommande S-kongressen faktiskt ska lyckas driva igenom en vinstkritisk skärpning av Stefan Löfvens S-linje att ett förbud mot vinster i välfärden ”inte låter sig göras”.

Tobias Baudin var under seminariet Facket och välfärden full av självförtroende inför LO:s möjligheter att bryta 30 år av reträtter genom att ”återta dagordningen”. Han såg också den kompromiss han själv förhandlat fram i en nu enig LO-styrelsen, om en ny bolagsform för begränsade vinstuttag i offentligt finansierade välfärdsföretag, som ett trendbrott.
– Därmed kan vi få bort de företag som enbart bedriver välfärd i vinstsyfte. Ett Alexanderhugg med en sväng i 180 grader som på en gång tar bort vinster i välfärden är inte möjligt, menade han.
Baudin menade också att LO:s nye ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på ett föredömligt sätt har fått medias öra – utan att nämna att det var med förslag om en jobbpakt som sänker ungdomars ingångslöner med ytterligare 25 procent och sitt stöd till S-ledningens dissande av ett vinstförbud i välfärden som ett första steg.
Han möttes av kritiska inlägg från golvet från bland andra skötaren Göran Gustavsson och jag själv från Nätverket Välfärd utan vinst, som kritiserade LO:s otillräckliga ­kompromiss, och Jean Claude le Duaron från Europafacket, som reagerade mot LO:s passivitet under Europafackets protest- och strejkdag.

Det var dock norrmannen Asbjörn Wahl som liksom under öppningsmötet drog ner applåderna.
Dels för sin analys av den nyliberala reaktionen och dess rötter i kapitalismens kris samt för en ­svidande kritik mot den ideologiska krisen för arbetarrörelsen. Dels för det principiella motstånd mot vinster i välfärden som drivs av norska For Velferds­staten med stöd av 14 fackförbund, med en ambition att mana till motstånd i hela Europa.
På en direkt fråga om vad han ansåg om LO-styrelsens förslag förklarade han:
– Vi är principiella motståndare på andra sidan kölen. Det är inte ­möjligt att ha ”litt” vinster i välfärden som mål när det är som multimiljardären Warren Buffet förklarat, ’att det fortgår ett klasskrig i världen, och det är vår klass (d v s kapitalisterna) som vinner’.
Han berättade också om hur For Velferdsstaten och de norska facken genom att liksom i Trondheim ”bli mer politiska, men mindre partipolitiska” för en period lyckades ­pressa både Socialdemokraterna och alla de rödgröna partierna i Norge till vänster, vilket också belönades med en valseger.
– Men långsamt har högerflygeln åter kopplat ett grepp över den ­norska regeringen, som nu går mot ett kata­strofalt nederlag, där extremhögern går fram när vänstersidan sviktar.
Även i Norge har riskkapitalbolag som tar ut sina vinster i ­skatteparadis släppts in i barnstugorna.
– Riktningen är densamma som i Sverige, om än i ett långsammare tempo. Men släpper man in räven i hönsgården så tar han hönan.
– Trots tappet av många medlem­mar har Sverige fortsatt de starkaste fackföreningarna, konstaterade Asbjörn Wahl.
– Men vad brukar man styrkan till?, frågade han, och uppmanade:
– Ta i bruk kampmedlen!

Under söndagens avslutande workshop diskuterades det om hur vi tillsammans kan stärka försvaret av välfärden. Diskussionen rörde sig kring tre uppslag till gemensamma initiativ underifrån:
  • ett förslag till en långsiktig namninsamling, ­eventuellt med start i ett upprop redan innan S-kongressen
  • en manifestation i ­både Stockholm och landet runt i septem­ber ett år innan valet
  • om möjlighe­terna att driva kravet på en folkomröstning.
Dessa uppslag ska nu diskuteras vidare av både nätverken Gemensam välfärd och Välfärd utan vinst under två möten i ABF-huset, dels torsdagen den 13 februari och dels månda­gen den 25 februari.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!