Ockupationen fortsätter i Sollefteå

2017-06-28 18:53:46

foto: Andrew Herbert
Ockupanterna i Sollefteå vägrar att ge upp.

Ockupationen i Sollefteå sjukhus tuffar på. Efter ett nytt ockupationspass kan jag konstatera att ilskan mot de ledande politikerna och tjänstemännen inte har avtagit, utan snarare tilltagit.

Kvällen innan vårt besök, den 21 juni, hade regionrådet Nina Fållbäck-Svensson gått ut och förbjudit personalen att bära knappar med stöd till ockupationen. Resultatet blev att i stort sett all personal – från städare till läkare – köade på morgonen för att köpa en knapp och sätta på sig. Några fotograferade sig med knapparna på och mejlade bilden till regiondirektören.
Samma dag hade regionfullmäktige möte. Våra medockupanter raljerade över att man hade säkerhetsvakter på mötet.
– Det brukar de inte ha. De är rädda för oss, sa en av dem.
Under regionfullmäktiges möte togs det efter debatt beslut om att byta namn till region Västernorrland. Namnbytet kommer att kosta minst 6 miljoner kronor. Ledamöter från Sollefteå protesterade mot namnbytet och kostnaden. Gunnar Fors (V) uttryckte sig så här:
– För vilka är det en viktig fråga i vårt län? Jag tror att det är en viktig fråga här i rummet och inte på många andra ställen.
Offensiv har tidigare rapporterat om den enorma miljonrullningen i landstinget.

I dagarna har det lagts fram ett förslag om alternativa driftsformer för sjukhuset i Sollefteå. Kritiker finns det. De reagerar mest mot att det inte sägs något om vilka verksamheter som ska omfattas av en eventuell upphandling. Är det bara nuvarande verksamheter eller ingår också kirurgi, ortopedi och BB, verksamheter som nu är nedlagda i Sollefteå?
Man är rädd för att det blir svårt att få tillbaka verksamheter om det inte skrivs in i ett avtal. Efter tre år, när ett eventuellt avtal ska omförhandlas, blir det svårt att få tillbaka verksamheter som har försvunnit.
Ockupationen fortsätter. Sollefteå­borna har fått nog. Vad är alternativet? Alternativet måste vara att staten går in och stöttar svaga regioner.
I dagarna offentliggjordes en utredning från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) om sjukvården i Jämtland. Enligt SKL är befolkningsunderlaget i Jämtland för litet för att klara ett så stort sjukhus som det i Östersund. En del vårdcentraler skulle också behöva läggas ned. Det finns inget konkret förslag än, men tankarna är illavarslande.
Även i glest befolkade landsändar bor det folk som är i behov av sjukvård. Det kan inte vara rimligt att man ska behöva åka långa sträckor (över 5 mil) för att få träffa en läkare. Staten måste garantera en god vård för alla, vare sig man bor i Ankarvattnet i Jämtlands fjällbygd eller i Saltsjöbaden.

Våra medockupanter har redan tankarna på nästa val. ”Vilket parti ska vi rösta på? Inget parti har protesterat mot den förda politiken.” Ett undantag hittade man: vänsterpartisten Lars-Gunnar Hultin. Vi pekade också på alternativet Rättvisepartiet Socialisterna, och många läste Offensiv intresserat. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!