Ockupationen i Högdalen fortsätter

2015-06-18 14:02:41

foto: Per-Åke Westerlund
Ockupationen har pågått i en och en halv vecka och stödet bland allmänheten är starkt.

Nätverket Högdalens Vänners ockupation av den rivningshotade numera nedlagda Högdalens skola i södra Stockholm fortgår. Stödet bland allmänheten är starkt, men ännu är det tyst från politiskt håll och från fastighetsägaren Veidekke.

–Jag har inte mött någon som har varit kritisk mot att vi ockuperar, berättar Ulrika Dahl, aktiv i Högdalens Vänner, som menar att den lokala förankringen är avgörande.

– Vi har haft medborgarträffar dit vi bjuder in boende i Högdalen, förklarar Ulrika och säger att ockupanterna har fått igång samtal med Högdalsborna under flygbladsutdelningarna vid tunnelbanan.

Hon betonar att det är viktigt att Högdalsborna själva får föreslå vad som behövs i området. Exempelvis har PRO tidigare försökt få till ett äldreboende i det rivningshotade huset, utan att få gehör. 

Den norska fastighetsjätten Veidekke köpte hela kvarteret med den 9 000 kvadratmeter stora skolbyggnaden för 35 miljoner kronor, långt under marknadsvärdet. Där planeras nu 400 dyra bostadsrätter för en mer välbärgad befolkning än den som idag bor i Högdalen. Det finns en uttalad vilja från fastighetsägarna i området – under namnet ”Bo i Högdalen” – att gentrifiera Högdalen, alltså en social uppgradering av området genom utträngning av de fattiga.

Ulrika Dahl berättar att Högdalens Vänner ska granska försäljningen med hjälp av en jurist. Enligt henne uppger Veidekke att beloppet endast var en del – oklart hur stor – av vad som ska betalas för fastigheten. Därmed finns möjligheten att pressa politikerna till att antingen ställa krav på Veidekke att det exempelvis ska byggas billiga hyresrätter eller att häva köpet.

Med en ny rödgrönrosa majoritet i stadshuset borde det finnas nya möjligheter att påverka.

– Vi hade stöd från Vänsterpartiet i opposition, men nu är det tyst, avslutar Ulrika besviket. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!