Ockupationsrörelse i Hongkong

2013-08-09 09:45:16

foto: Natalia Medina
Pasha, medlem i Socialist Action under Pride-festivalen i Stockholm.

“När regimen kollar på Hongkong är det inte bara Hongkong de ser”. Offensiv har träffat Pasha från Socialist Action (CWI i Hongkong).

I Hongkong har Socialist Action kunnat ingripa i några av de viktigaste kamprörelserna de senaste åren. Nu är frågan med störst social och politisk sprängkraft frågan om allmän rösträtt. 
Sedan Hongkong åter blev kinesiskt har den regionala ledaren för Hongkong valts inte av folket, utan av en väldigt begränsad så kallad valkommittée, som nu består av 1 200 personer. De är framförallt storföretagare eller högutbildade. Å andra sidan är hälften av de som sitter i Hongkongs “beslutsfattande råd”, eller fejkparlament, demokratiskt valda av befolkningen, men den andra hälften av platserna är reserverade för de s k “funktionella valkretsarna” (the functional constituencies) som domineras av pro-Peking högerpolitiker.
– På pappret står det att folk från olika bakgrunder, med olika yrken, skulle välja sina representanter, men rådet domineras till stor del av den tillsatta del som styrs av storföretagens intressen. 
– På grund av detta system slås viktiga frågor, som åtta timmars arbetsdag och minimilön, ner av företrädarna för de funktionella valkretsar. Tillsammans med regeringen har de också tryckt på för mer privatiseringar och nyliberalism. 
– Det är ett väldigt hatat system. Folket kräver allmän rösträtt, att de funktionella valkretsarna försvinner och även att ledaren för Hongkong väljs demokratiskt. 

– Den borgerliga oppositionen kallas for Pan-demokraterna, och består av allt från halvradikala partier till renodlade liberaler och domineras av högern. I 15 år har Demokratiska partiet (DP) varit det ledande partiet inom koalitionen. Men den senaste tiden har DP varit oförmögna att vinna något egentlig stöd. De blev väldigt impopulära, till exempel när de svek folkopinionen genom att gå in i hemliga förhandlingar med centralregeringen. 
– I det allmänna valet förra året gick DP kraftigt tillbaka och behöll endast fyra platser. Antalet röster de förlorade är exakt så många som gick till de radikalare elementen inom den Pan-demokratiska koalitionen. 
– Det visar att DP är i kris, och de vill återta sin ledande roll inom Pan-demokraterna. Allt fler människor radikaliseras och stödjer antingen Long Hairs (en vänsterprofil inom Socialdemokraterna, reds anm) grupp eller People Power (Folkmakt, ett populistiskt parti med rasistiska element, reds anm). DP-ledningen försöker därför att framstå som mer radikala, och har nu rest idén om att ockupera det ekonomiska distriktet i centrala Hongkong, en rörelse som kallas “Occupy Central”.
– Först och främst är förslaget till ockupationens utformning väldigt konstigt. Ledningen riktar sig uteslutande till medelklassen och medelålders människor. De sa också att endast 10 000 personer får registrera sig och delta. Förutom det är de väldigt passiva, de sa att när polisen kommer och arresterar dem ska de lugnt och sansat låta sig arresteras. 
– De här idéerna är löjliga, många kritiserar dem, men det är ändå en kampanj som vi i Socialist Action kommer att delta i. Vi kommer att försöka radikalisera rörelsen och knyta den samman med andra rörelser och viktiga frågor. 

– När den kinesiska regeringen kollar på Hongkong ser de inte bara Hongkong. I takt med att kamprörelserna i Kina växer sig starkare varje dag blir det också svårare för regimen att upprätthålla sin makt. I till exempel Tibet finns det också en opinion för självständighet och regeringen är beslutsam i att krossa alla former av opposition i Kina. 
– Trots regeringens kontroll av media och sociala medier finns det fortfarande många unga som kan se Hongkong som ett exempel; dess rörelser, dess kamper och så vidare. Det finns bloggare i Kina som rapporterar om de kamprörelser som sker i Hongkong, exempelvis rapporterades det en hel del om hamnstrejken i år. En känd vänsterbloggare sa i samband med det att CWI i Hongkong var den enda revolutionära vänstern under hamnarbetarstrejken!
– Det finns ett skikt av unga som ser till Hongkong och inspireras. När arbetarkampen i Hongkong intensifieras och lyckas vinna segrar genom kamp, så är jag säker på att det kommer ha en effekt på massorna i Kina. CWI är unika i att vi inte begränsar kampen till Hongkong, utan också organiserar i Kina trots repressionen.
– Om Kinas regering förlorar kontrollen över Hongkongs regering, så skulle det vara ett stort slag mot KKP:s auktoritet och legitimitet. Andra regioner som Tibet, eller till och med provinser, skulle kräva samma sak eller åtiminstone använda samma kampstrategi som massorna i Hongkong. Detta är vad regimen fruktar mest: dominoeffekten. 

– För att behålla makten i Kina måste de behålla makten i Hongkong. Detta är anledningen till att regeringen håller så hårt vid kravet att även om Hongkong får allmän rösträtt så ska den valda ledaren enligt lag inte kunna motsätta sig centralregeringen. Något som DP för övrigt ställt sig bakom. 
– När effekterna av den ekonomiska krisen slår Kina kommer den också att slå mot Hongkong. Sist Hongkong drabbades av ekonomisk kris provocerade den fram en rörelse med 500 000 på gatorna som faktiskt besegrade Artikel 23 (se faktaruta). 
– Nu är det nästan en kamp mot tiden, för regeringen har ett förslag om att återlansera Artikel 23. Vi menar att det är absolut nödvändigt att återuppbygga vänstern, att återuppbygga arbetarrörelsen och att vara beredda på repressionen och redo för de revolutionära möjligheterna som kommer att komma. 

Intervju: Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!