”Oförskämt, Mats Hulth”

2007-04-25 17:10:09
Temperaturen har de senaste dagarna stigit särskilt i Hotell och Restaurangs (HRF) förhandlingar. Utan ett genombrott i mitten av denna vecka väntar ett varsel om strejk.

– Parterna står långt från varandra. Ambitionen är att nå ett avtal före 1 maj, men avtalet har sagts upp till den 8 maj så att det finns möjlighet att agera, säger kommunikationschefen Daniel Färm till Offensiv.

”Minst 100 kronor”

Förbundet har tre nyckelkrav:
  • Minst 1 000 kronor till alla;
  • Ingen ska tjäna under 16 100 kronor;
  • Det ska bli lättare att få fasta heltidsjobb.
Enligt förbundets ordförande Ella Niia finns det ”ett enormt tryck från våra medlemmar att få rejäla lönehöjningar nu när det går så bra för branschen”.
”Simpelt” och ”oförskämt” kallar Niia uttalandet från hotell- och restaurangarbetsgivarnas vd Mats Hulth (f d finansborgarråd för s i Stockholm) om att de anställda i själva verket skulle ha bland de högsta lönerna genom ett icke existerande drickssystem.

Vill jobba heltid

– Lika fel är det av Mats Hulth att hävda att många anställda i själva verket skulle vilja ha tillfälliga deltidsjobb, tillägger Niia.
Enligt en opinionsundersökning är det bara tre av tio med deltidsjobb som inte vill gå upp till heltid. Av de som hade tidsbegränsade anställningar ville 90 procent hellre ha ett fast arbete.
Den genomsnittliga arbetstiden är i dag 54 procent, samtidigt som minst 30 procent har endast en tillfällig anställning.
Efter konflikten med salladsbaren Wild’N’Fresh i Göteborg har också facket presenterat ett näringspolitiskt program, ”Fler jobb utan urholkad trygghet eller lägre löner”, med förslag som skulle stödja de små arbetsgivarna. Sänkt moms och energiskatt för hotell och restauranger lyder ett av förslagen.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!