Ohållbar situation på fritids i Göteborg

2010-10-13 14:42:03
Under årets valrörelse var samtliga partier i Göteborg enade om att skola och förskola ska vara så bra som möjligt. De rödgröna gick längst i alla löften. Efter valet visas den bistra verkligheten med bortblåsta löften och en ansträngd situation för barn, unga och personal.

Hur hårda nedskärningar slagit mot fritidshemmen syns på fritids i Linnéstaden. Under flera år har fritidsverksamheten skurits ner. Nu är det trots kommunala vinster värre än någonsin. Situationen är så allvarlig att Göteborgs Postens ledare den 11 oktober beskrev hur det på en fritidspedagog går 20-25 barn, och ibland kan det vara så många som 50 barn.
Föräldrar rasar mot situationen men föga förvånande möts de av politiker som håller för ögon, öron och mun. Föräldrar planerar nu protester för att kräva förändring inte bara för barnens situation utan lika mycket för pedagogerna.

Faktum är att Göteborgs kommun har gjort 1250 miljoner kronor i vinst, till stor del på grund av de stora nedskärningarna. Rättvisepartiet Socialisterna kräver att fritidspersonal anställs för att väga upp behovet och att de 270 lärare som försvann återanställs.
Rättvisepartiet Socialisterna delar den oro många föräldrar känner inför den här tydligt ohållbara situationen. Föräldrar tvingas gå så långt att de hämtar barnen tidigare, andra stannar kvar och hjälper pedagogerna för att de ska klara situationen.
Attacker på den offentliga sektorn måste slås tillbaka av en gemensam kamp. Då handlar det inte bara om skola och barnomsorg, utan att ta kamp mot alla nedskärningar. Nu gäller det att försvara hela offentliga sektorn.

Nu måste Göteborgsföräldrar mot nedskärningar (Barnverket) få stöd av facket i sin kamp för upprustning. Efter valet försvann politikerna från gatorna, låt oss inta dem igen.
Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!