Ökad press på Bildt

2011-10-30 01:46:41




Lundin Petroleum började år 2006 borra efter olja i Ogadenprovinsen i Etiopien, ett av världens fattigaste länder. Mot den bakgrunden beslutade sig journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye att resa till Ogaden.

De står nu åtalade av den totalitära regimen i Addis Abeba för terroristbrott. Rättegången fortsätter den 1 november. Åklagaren har hotat med ett 40-årigt fängelsestraff.
Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Petroleum, men skyller på att han avgick innan verksamheten i Etiopien började.
Men Lundin Petroleums vd Ashley Heppenstal bekräftade Bildts inblandning: ”Ja, han deltog i de diskussionerna. Han satt i styrelsen när bolaget påbörjade arbetet med möjligheterna att göra något. Jag kommer inte i­håg, men han var helt klart medveten om investeringarna i Etiopien” (Sveriges Radios Ekoredaktion, den 20 oktober). Redan i september 2006, innan Bildt avgick, presenterade Lundin två prospekteringlicenser.

Lundin Petroleum är ökänt för sina nära relationer till regimer i krigszoner. Som i södra Sudan, där befolkningen i oljeområdena drivits bort av regeringstrupper. Bolaget hänvisar idag till att man 2009 sålde sina oljerättigheter till Africa Oil Corporation för cirka 150 miljoner kronor. AOC har nära band till Lundin Petroleum, som äger minst 10 procent av företaget.
Detta var grunden för Johan Perssons och Martin Schibbyes reportageresa. De ville granska Lundin Petroleums agerande. Direkt efter att de gripits kritiserade Carl Bildt att de inte följt UD:s rekommendation att inte resa dit. Att Bildt dessutom ljög om sin inblandning har lett till att han har ifrågasatts även av borgerliga kommentatorer.
Både Journalistförbundet och Reportrar utan gränser har insamlingar till stöd för de båda journalisterna. På en manifestation den 7 oktober krävde Förfat­tar- och Journalistförbundet och en rad kända skribenter att Carl Bildt agerar för de ska släppas.

Etiopien med cirka 80 miljoner invånare är bland världens 15 fattigaste länder. Sveriges BNP per capita är 242 100 kronor jämfört med Etiopiens 5 691 (år 2008). Minst sex miljoner etiopier behöver livsmedelsbistånd för att överleva. Medellivslängden är 53 år och 57 procent är analfabeter.
Premiärminister Meles Zenawi styr landet med järnhand. I det statskontrollerade ”valet” 2010 utropades hans parti som segra­re med 99,6 procent av rösterna. Efter valet dessförinnan, 2005, sköts 200 till döds av Zenawis trupper när de demonstrerade mot valfusk.
I Etiopien finns många etniska grupper. Oromo i söder utgör 34 procent, amhara i nordväst 26 procent, somalier och tigre båda 6 procent. 62 procent är kristna medan 33 procent är muslimer.
Somalierna bor i den oljerika Ogadenprovinsen, där Etiopien och Somalia utkämpade ett krig 1977. Då hade Somalia militär uppbackning från USA, medan rysk och kubansk militär deltog på Etiopiens sida. Etiopien gick segrande ur kriget och behöll kontrollen över Ogaden.
Här finns idag den av regimen terrorstämplade gerillan ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Regeringstrupperna bekäm­par ONLF och än mer civilbefolkningen bland annat för att bana väg för oljebolagen.
Zenawis metod är att anklaga alla oppositionella för band till ON­LF och till OLF, Oromos befrielsefront. Dessa i sin tur anklagas för att samarbeta med al-Qaida.
Etiopien är ett av världens farligaste länder för journalister. De mest kända är paret Eskinder Nega och Serkalim Fasil, som har dömts till fängelse och vars tidningar har förbjudits. Många journalister har flytt landet. Rege­ringen har total kontroll över ­både internet och telefonnätet.

Meles Zenawi samarbetar nära med både USA-imperialismen och Kina. När etiopisk militär invaderade Somalia år 2006 agerade man som USA:s verktyg.  Kinas investeringar ligger ­bakom flera stora infrastrukturprojekt, som vägbyggen och kontroversi­ella vattenkraftsdammar.
Carl Bildt är inte ensam om att inte kritisera Etiopiens regering. Kapitalistiska World Economic Forum har beslutat att nästa år träffas i Addis Abeba, för att upmuntra landets starka ekonomiska tillväxt. Men befolkningen märker inget av detta, nöden och förtrycket fortsätter eller till och med trappas upp. Både regimen och imperialismen är absoluta hinder för utvecklingen i Etiopien.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!