Ökad utsugning av Afrika

2010-04-07 15:31:44
Under den kapitalistiska globaliseringen på 1990- och 2000-talen har alla världens stormakter intensifierat sin utsugning av Afri­ka. I global skala är dessa affärer ekonomiskt små – handel med Afrika utgör bara 4 procent av Kinas handel. Men för Afrikas 53 stater och 920 miljoner invånare spelar de en dominerande roll.
  • USA fördubblade sin oljeimport från kontinenten 2002-2009 och ifjol stod Afrika för 24 procent av USA:s oljeimport. År 2008 var USA fortfarande Af-rikas största handelspartner, med ett värde på 140 miljarder dollar 1 010 miljarder kronor). USA har också etablerat en ny militär enhet, Africom.
  • Kina är den snabbast växande imperialistiska makten i Afrika, med exploatering av mineraler och olja i många länder, i ”utbyte” mot infrastrukturprojekt och lån som ofta är direkt kopplade till att utvinna och exportera råvarorna. Kinas handel med Afrika ökade med 30 procent per år under 00-talet och nådde 104 miljarder dollar (748 miljarder kronor) 2008. Det finns inget ”progressivt” i Kinas han­dlingar i Afrika, trots regeringens ”kommunistiska” namn- skylt. Medan Kinas efterfråga på råvaror har ökat den ekonomiska tillväxten har inget av detta gynnat massan av befolkningen. Kinas handlingar ”överensstämmer med logiken i marknadskapitalismens liberala handel” (Jian Junbo, Shanghai University, i Beijing Review).
  • EU:s sammanlagda handel med Afrika är större än Kinas, likaså med dess samlade investering­ar på kontinenten. Frankrike och Storbritannien fortsätter att ha starkt inflytande i tidigare kolonier, inklusive militärt.
  • Ryssland slöt under 2009 stora olje- och gasavtal med Angola och Nigeria.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!