Ökat våld mot facken

2017-06-28 18:53:46
Arbetare och fackligt aktiva världen över blir allt hårdare attackerade med hot, våld, mord och fängelsestraff. Världsfacket ITUC har granskat läget för världens arbetare och släppt granskningen under namnet Global Rights Index.
Fackligt medlemskap har lett till att arbetare dödats i elva länder, och arbetare har utsatts för våld på arbetsplatsen i hela 59 länder i år.

I Mellanöstern och Nordafrika riskerar arbetare i ett antal länder att utsättas för våld och och att gripas om de är fackligt aktiva.
På många arbetsplatser saknas skydd för arbetarna, och främst utsatta är migrantarbetare. Ett exempel är Qatar, där ett stort antal migrantarbetare har dött under förberedelserna inför fotbolls-VM 2022 på grund av farliga arbetsförhållanden.
Antalet länder där arbetare utsätts för fysiskt våld och hot har ökat med tio procent på bara ett år, enligt ITUC:s Global Rights Index. ITUC visar även att tre fjärdedelar av de undersökta länderna nekar vissa eller alla arbetare kollektivavtal och strejkrätt.
Miljontals människor är förslavade.
Krigen och sönderfallet i Syrien, Irak, Libyen och Jemen har lett till att arbetsrätten har försämrats eller helt försvunnit.
I Jemen har över 650 000 offentligt anställda varit utan lön i över åtta månader. I afrikanska länder som Nigeria, Benin och Zimbabwe har många arbetare blivit avstängda eller sparkade från jobbet för att de har strejkat.

I Sydkorea har den fackliga ledaren Han Sang-gyun suttit fängslad sedan år 2015 på grund av att han organiserade demonstrationer mot regeringens arbetarfientliga lagförslag. I Kazakstan har fackliga ledare gripits när de har kallat till strejk.
Dessa är bara exempel på vad arbetare och fackliga får utstå som en följd av den repression och förtryck som följer i den hårdnande kapitalismens spår. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!