Ökat vårdkaos i Region Skåne

2017-12-06 16:22:05
Under hösten har allt fler larmrapporter kommit som påpekar den ansträngda situationen för personalen inom sjukvården i Region Skåne. 

I mars i år togs ett beslut av regiondirektören Alf Jönsson att sjukhus och vårdcentraler inte får anställa mer personal på grund av att kostnaderna enligt regionledningen hade rusat iväg. Med motivering att budgettaket inte får överskridas och att anställningstaket måste hållas leder detta nu till att personalen på flera vårdavdelningar inte hinner ta raster och att vårdplatser inte kan hållas öppna.
Vikariat på grund av föräldraledighet, sjukdomar eller studier tillsätts inte, och utannonserade lediga tjänster för till exempel specialistsjuksköterskor tillåts inte heller. Allt med motiveringen att det inte finns budgeterade pengar.

Vårdköerna inom primärvården blir allt längre. Det blir allt svårare att få en läkartid till allmänläkare, allt längre väntetider till fysioterapeut/sjukgymnast för rehabilitering – på vissa vårdcentraler upp till fyra månader – samtidigt som sjukskrivningarna bland vårdpersonalen ökar.
Nu vill ledningen för Region Skåne göra primärvården mera tillgänglig och samtidigt avlasta sjukhusens akutmottagningar genom att förlänga öppettiderna på vårdcentralerna på kvällar och helger. Detta ska ske utan att mera personal anställs, vilket innebär sämre tillgänglighet under dagtid.

Flera läkare inom primärvården har redan varnat för ökad arbetsbelastning för personalen samt att patienter med flera diagnoser (multisjuka) kommer att åsidosättas, eftersom enklare diagnoser prioriteras enligt den hårt kritiserade ”värdebaserade vård-modellen”.

Samtidigt som försämringen av den skattefinansierade sjukvården fortsätter och personalen inom sjuvården pressas allt hårdare fortsätter de privata vårdbolagen att skära guld med täljknivar.
Skattemiljoner förs över till vinstdrivande vårdföretag och vinsterna placeras i olika skatteparadis.
De virtuella läkarmottagningarna ökar mer och mer, där nätbaserade vårdföretag som Min Doktor och Kry lovar ”tid till doktor” inom 5 minuter, diagnos ställs utan verklig patientkontakt och recept skrivs ut på löpande band. De respektive landstingen debiteras sedan av dessa vårdbolag för ”patientbesöken” eftersom vårdbolagen har avtal med landstingen och patienten själv betalar vanlig patientavgift.

RS/Offensiv säger:

  • Kasta ut riskkapitalisterna från välfärden – riv upp privatiseringarna.
  • Stoppa nedskärningarna i skola, vård och omsorg – mer pengar till kommuner och landsting. 200 000 nya offentliga välfärdsjobb.
  • Välfärden ska styras demokratiskt av anställda, brukare och anhöriga.
  • För landsomfattande protester mot regeringens högerpolitik med fackföre­ningar, nätverk med flera. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!