Olympiader i diktaturers tjänst

2008-09-01 10:47:04
BOKDet stora sveket
FörfattareSverker Lindström
Sverker Lindströms bok Det stora sveket är en politisk bomb, som exploderar så många myter om OS och utvecklingen i dagens Kina.

Vad hade Adidas-grundaren Adolf Dassler, de moderna  olympiska spelens grundare den franska baronen de Coubertin och prins Gustav Adolf gemensamt? Alla beundrade de Hitler och stödde OS i Berlin mot dem som förespråkade bojkott.
Lindströms bok avslöjar på ett skoningslöst sätt var en stor del av det svenska etablissemanget stod i frågan om nazisternas OS 1936: ”Oförsynt försök sabotera våra Olympiamän” löd en rubrik i Aftonbladet efter att OS-motståndare hade delat ut ett flygblad till den svenska OS-truppen med en karta över alla koncentrationsläger i Tyskland.
En annan rubrik om 800-meters-loppet i Idrottsbladet löd: ”Negern triumferade på 800 meter. Lanzi (en italienare som blev slagen) förbannade alla svartingar”.

OS då som nu präglades av politik, makt och pengar. Adidaschefen Dassler, som gick med i Nazistpartiet i maj 1933, tre månader efter att Hitler gripit makten, tog ändå chansen att värva den svarte sprinterlegenden Jesse Owens till Adidasimperiet. Dassler tog sig in i OS-byn i Berlin och övertalade amerikanen att använder Adidas spikskor.
Då Owens sedan vann fyra OS-guld blev det en reklamkupp för det tyska företaget, trots Hitlers förargelse över att ha kommit i skymundan av en svart idrottsman.

Parallellerna med dagens OS i Kina är många. ”Det är bra att det finns någon som håller ordning i världens största land. Hur skulle det gå om det blev demokrati och allmänna val. Det skulle väl bli politiskt kaos i ett så stort land?”
Så sade en svensk företagare i Kina till Lindström. En sådan uppfattning, att Kina inte är redo för demokrati är ”inte ovanlig” säger för- fattaren. Boken radar upp grymma fakta om det politiska och religiösa förtrycket i Kina, och om de usla förhållandena i de till stor del utlandsägda slavfabrikerna.
Mellan 16 och 20 miljoner kineser hålls i omskolningsläger och i häkten. Flera sådana böcker behövs som motgift mot medias och etablissemangets skönmålning av OS och diktaturens lukrativa partnerskap. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!