Omvandla sorg till kamp! PSOL-politiker avrättad i Rio de Janeiro

2018-03-16 20:35:12


Marielle Franco

På kvällen den 14 mars blev Marielle Franco, fullmäktigeledamot för PSOL i Rio de Janeiro brutalt avrättad genom pistolskott i centrala delen av staden. Hennes chaufför, som befann sig i samma fordon, blev också mördad. 

Polisens undersökning konstaterade att nio skott riktades mot baksätet av bilen, vilket bevisar att mördarna hade Marielle som måltavla och de visste var hon satt, trots nedtonade rutor.

Marielle var 38 år gammal och hade en 18-årig dotter. Kvinna, svart, bisexuell, hon födde i ett område av favelas som kallas Maré i Rio de Janeiro, där hon började sin aktivism till försvar av svarta kvinnor och mänskliga rättigheter. Hon har alltid varit en förkämpe för de fattigas och arbetarnas rättmätiga sakfrågor i Rio de Janeiro. 

I 2016 års val kom hon på femte plats bland de fullmäktigledamöter som fått flest röster, då hon kandidaterade för PSOL (Partiet för Socialism och Frihet). Som fullmäktigeledamot tog hon sig an att försvara de mänskliga rättigheterna mot de systematiska och barbariska övergrepp som militärpolisen begår till Rios favelas mot den fattiga svarta befolkningen. 

I Brasilien dödas en ung svart person var 21e minut. För varje 100 som mördas i Brasilien, är 71 svarta. Medan antalet dödas svarta kvinnor ökade med 22% mellan 2005 och 2015, så sjönk siffran med 7,4% för resten av befolkningen. 

I början av februari utfärdade president Michel Temer ett dekret om en federal intervention i delstaten Rio de Janeiro just vad gäller säkerhet och brottsfrågor. Han påtvingade en general från armén som ansvarig för brottsbekämpning i delstaten, tillsammans med användning av militären i favelas och fattiga bostadsområden.

Detta leder till att man nu upprepar samma repressiva tillvägagångssätt som den brasilianska armén tillämpat mot de fattiga och svart i Haiti, där trupper från Brasilien och andra länder agerat på FN-mandat.

Marielle Franco blev en central person i motståndet mot denna militära intervention i delstaten Rio de Janeiro. För två veckor sedan åtog hon sig uppdraget som föredragande i den kommission som utsågs i fullmäktige för att bevaka arméns agerande.

Tre dagar innan hon avrättades, fördömde Marielle skarpt militärpolisens övergrepp i favelan Acari, där boende dödats av hotats av den militärpolisens 41ª Bataljon, känd som ”dödsbataljonen”.

Det våldsamma, rasistiska och korrupta agerandet från militärpolisen och dess band till dödsskvadroner är uppenbara i Rio de Janeiro.

Under de senaste åren, speciellt efter den parlamentariska kupp som förde Michel Temer till makten, har Brasilien sett en kvalitativ ökning av repressionen mot sociala rörelser inom och utom de institutionella strukturerna.

En politik av att kriminalisera sociala rörelser och dess ledare har kunnat utnyttja de nya lagar och institutionella strukturer som skapats under PTs (Arbetarpartiet) regeringstid, speciellt under fotbolls-VM och OS.

Vi har sett hur ledare och aktivister blivit systematiskt hotade, attackerade och dödade. Två dagar innan Marielle dödades blev ledare för befolkningen i Amazonas, Paulo Sérgio Almeida Nascimento, 47 år gammal, mördad med fyra skott i staden Barcarena (delstaten Pará). Paulo ledde kampen mot Norsk Hydro som vill bygga en fördämning för gruvslam i regionen, vilket redan haft en dramatisk effekt på miljö och lokalbefolkning.

Den djupa krisen landet går igenom, tillsammans med regeringarnas attacker mot arbetarbefolkningen, har lett till motståndskamp på alla nivåer, men ännu utan en samordning och lämpliga strategier för att leda till seger.

Det är avgörande att kampen till försvar för rättigheter och livets självt enas. Bygget av socialistiskt vänsteralternativ för arbetarklassen och alla förtryckta är en central del av detta.

Vi måste fortsätta vår kamp, ännu starkare, enigare och mer organiserad – för Marielle Francos, Paulo Sérgios och alla svarta, ursprungsbefolkning, fackliga aktivister, jordlösa och taklösa, sociala aktivisters, skull.

LSR (CWI i Brasilien) är en del av denna kamp. Vi låter oss inte tystas, inte hindras i kampen för att försvara våra liv!

Marielle – närvarande! Nu och alltid!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!