Oron ökar inför USA-imperialismens attack mot Syrien – Demonstrera mot Obama under Sverigebesöket 4/9

2013-09-02 15:43:52


Kryssningsmissiler kan orsaka en enorm förödelse.

Oron ökar inför USA-imperialismens förväntade missilattack mot Syrien. I Syrien växer flyktingströmmarna inför det fördjupade kaos och lidande som väntar det krigshärjade landet.


Samtidigt drabbades krigshökarna av vissa bakslag det senaste dygnet. Storbritanniens premiärminister David Cameron fick inte politiskt stöd för en omedelbar attack. Det betyder att angreppet skjuts upp tills FN-inspektörerna i Damaskus är klara, om cirka tre dagar.

Det som planeras är ett angrepp från en USA-ledd allians, där åtminstone Storbritannien, Frankrike och Turkiet ingår. Ett toppmöte för Nato gav igår klartecken för ett angrepp.

Däremot har Arabförbundet inte gett sitt stöd. Detta trots att dessa representater för arabstaternas regimer sedan länge uteslutit Assadregimen och istället accepterat oppositionen i exil som Syriens delegater.

Detta är ett utttyck för den massiva stämningen i Mellanösterna mot ett angrepp från imperialismen. Faktum är att inte enda regering i regionen har uttalat sitt stöd för USA:s planer.  Inte ens regimen i Saudiarabien, som är en huvudfinansiärerna för rebellerna i Syrien. De nya herrarna i Egypten har uttalat sig mot ett anfall och Jordanien har meddelat de inte ställer upp.


Varför planerar Obama att slå till just nu?

– USA-imperialismen vill inte framstå som svag eller vacklande. Obama uttalade tidigt att användning av kemiska vapen är en “röd linje” som USA inte tolererar att den överträds. Redan i somras var det rapporter om kemiska attacker som gjorde att USA öppet lovade att skicka vapen till rebellerna.

– Nu handlar det om makt och prestige, att ge en signal att USA-imperialismen inte är slut som världspolis – en varning som inte minst riktas mot Iran.


Vilken betydelse har gasattacken?

– De fruktansvärda bilderna på hundratals dödade och tusentals skadade skapar naturligtvis en opinion som säger att “något måste göras”.

– Men exakt vad som hände i Ghouta förra onsdagen är fortfarande oklart. USA säger sig ha bevis att Assadregimen låg bakom ett angrepp med gas/kemiska vapen. Men dessa bevis är inte offentliga och alla vet att “bevisen” om massförstörelsevapen i Irak 2003 var osanna.

– USA har dessutom en långt ifrån fläckfri historia vad gäller gasattacker. Nya avslöjanden visar att CIA hjälpte Saddam Hussein när han anföll Iran med kemiska vapen i kriget 1980-88.


Vilken sorts attack är det som planeras?

– Det mest troliga är Tomahawkmissiler med massiv eldkraft, som avfyras från de fyra örlogsfartyg som USA stationerat i Medelhavet. Turkiet har också erbjudit användning av den ökända flygplatsen Incirlik, som användes både under Irakkriget och i bombningarna av Kovoso och Serbien 1999.

– Obama och andra betonar att det handlar om en “begränsad” insats. Detta för att lugna opinionen i USA och för att inte dras in för långt i ett uttdraget krig samt minimiera risken att USA-soldater dödas.

– Fria Syriska Armén stöder attacken, men vill att den utvidgas till att slå ut det syriska flygvapnet. De vill dock inte ha en invasion från marktrupper.


Vad kan bli resultatet av ett missil- och flygangrepp?

– För befolkningen ökas traumats lidande och osäkerhet ytterligare. För den syriska armén blir det ett hårt test. Både Iraks och Libyens arméer föll samman när världens största krigsapparat anföll. Men även den mer begränsade insatsen i Libyen tog flera månader.

– Kryssningsmissiler och flygattacker kan anställa en enorm förödelse, samtidigt som en kortvarig attack knappast kommer att fälla Assad eller ändra krigets utveckling på ett avgörande sätt. Men skulle regimen försvagas kommer spänningarna på rebellsidan att öka ytterligare. Så sent som för någon vecka sedan konstaterade USA:s militärledning att den inte har några pålitliga allierade i Syrien. Risken är stor för ett långvarigt kaos som i Irak eller i Libanon under inbördeskriget.

– USA och dess allierade kan också vänta sig vedergällning från Syriens allierade, Iran och libanesiska Hizbollah. Det skulle kunna leda till ett kriget sprids vidare i Mellanöstern, som redan skett genom upptrappade attentat i Irak och Libanon.

– USA-imperialismen kommer att bli än mer hatad i Mellanöstern. Den opinion i Väst som först stöder en attack kommer att vara färre än i Irak eller Libyen, och kommer att minska ytterligare när effekterna står klart.

Per-Åke WesterlundRättvisepartiet Socialisterna och Offensiv står för:

 

  • Nej till imperialistiskt ingripande av USA och deras allierade i Syrien. Tillbaka­dragande av alla utländska krigare.
  • För enade, ickesekteristiska självförsvars­kommittéer på arbetsplatser och i bostadsområden.
  • Nationella, demokratiska och jämlika reli­giösa rättigheter till alla folkgrupper.
  • Fria och ­demokratiska val till en revolutionär konstituerande församling.
  • För en frivillig, socialistisk konfederation i Mellanöstern och Nordafrika.


Demonstrera mot USA:s krigspolitik när Obama kommer till Sverige:

Onsdag 4 september

Stockholm: Medborgarplatsen 17.00

Göteborg: Götaplatsen, 18.00

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!