
Outokumpu släpper ut bland annat kvicksilver, dioxiner, nickel och krom, däribland sexvärt krom, över Haparanda. Outokumpus avfallsdeponering läcker sexvärt krom, som är cancerogent, till grundvattnet. Företaget säger att det saknar betydelse, men Naturvårdsverket har visat att Outokumpu sprider sexvärt krom i området.
– Sexvärt krom ska man passa sig för. Det är en aggressiv förening, säger Sofi Elmroth som är docent i biokemi vid Lunds universitet till NSD den 17 september.
Hon säger att ämnet leder till cancer och genetiska förändringar. Elmroth förklarar vidare att även om det sexvärda kromet reagerar så det bara finns en tusendel kvar av toxisk halt, hjälper det inte. Det finns där då det redan har nått grundvattnet.
Sofi Elmroth säger i samma artikel att företaget borde byta ut det sexvärda kromet i sin process mot alternativ, vilket andra stålproducenter redan har gjort.
Outokumpu hävdar att det giftiga kromet kan förvandlas till ofarligt sådant. Undersökningar säger dock motsatsen. Har sexvärt krom redan nått vattnet, finns det kvar och kan leda till DNA-skador. Cancer och allergier kan uppstå (NSD den 17 september).
Boende i Haparanda är oroade. Det som på ytan är en naturskön plats för avskildhet, är egentligen ett giftigt nedfallsområde. Området är skyddat av E4:an och borde vara nära orörd natur.
– Jag förväntar mig att Haparanda kommun kräver mer av Outokumpu – för allas skull. Jag litar inte på Outokumpu. De sätter pengarna före människan. Det räcker inte att testa de anställda, utsläppen faller inte pladask till marken, de faller ned längre bort, säger Lotta Fransson som bor i Riekkola till NSD den 16 september. Hon berättar om oron då experterna säger att barnen påverkas mest.
För ett år sedan ville Outokumpu slippa att utsläppen av cyanid och sexvärt krom skulle regleras i villkoren. Nu vill företaget fördubbla produktionen. I sin miljöbeskrivning säger man att utsläppen kommer att minska samtidigt som de ger exempel på utsläpp som kommer att öka, kanske fördubblas.
– Det sker en stor nedsmutsning. Metallerna försvinner inte utan sprids. Utsläppen av svaveloxider och kvävedioxider kommer närmast att fördubblas. Basindustrin i Norrbotten minskar påtagligt sina utsläpp och det är olyckligt att Outokumpu i stället ökar sina. Det finns svavelrening, men hos Outokumpu ser vi inga förslag på rening, säger David Berggård, miljöingenjör vid länsstyrelsen, till NSD den 2 september.
– När det handlar om pengar förlorar miljön, säger Berggård.
Kapitalismens rovdrift på människor och miljö är giftig. Till skillnad från sexvärt krom kan kapitalismen bekämpas! Andra kvartalet 2011 gjorde Outokumpu en vinst på 21 miljoner euro (190 miljoner kronor) före skatt (enligt företagets hemsida).
Boende i området och anställda måste kräva att utsläppen minskas och att man undviker att giftiga ämnen skadar människor och miljö. Arbeten kontra minskad produktion, behöver inte vara frågan. Satsningar på utveckling av mer miljövänlig produktion öppnar också upp för fler jobb, men för det krävs att företagets vinster omfördelas.
Johanna Evans