Ovanlig toppstrid inom Metall

2008-01-23 13:08:25
Missnöjet puttrar inom Metall. För första gången på länge är inte en utan två kandidater nominerade till avtalssekreterarposten. Samtidigt konstateras det att det hårda motståndet mot kvinnopotter ledde till att Metallkvinnornas löner halkar efter.

Det blev i förra veckan klart att det finns två kandidater till posten som avtalssekreterare inom IF Metall, ett av landets absolut tyngsta fackliga uppdrag. Att två förbundsfunktionärer konkurrerar om samma post har inte skett sedan 1930-talets fackliga strider mellan kommunister och socialdemokrater, enligt Dagens Arbete.
Bakgrunden är att nuvarande avtalssekreteraren Anders Tiderman går i pension. Förbundsledningen har nominerat Veli-Pekka Säikälä, chef för IF Metalls förhandlingsenhet, till uppdraget.

Mycket lika kandidater

Men nu har ett stort antal avdelningar nominerat en motkandidat: Tommy Thunberg, förhandlingsombudsman på förbundskontoret. Det är alltså inte fråga om en person med en alternativ syn på fackliga eller politiska frågor, utan om en som är fast rotad inom fackbyråkratins absoluta topp.
Trots detta är toppstriden intressant. Det var 25 av 52 avdelningar som nominerade Thunberg i direkt strid mot förbundsledningens rekommendation.
Dagens Arbete skriver att orsaken kan vara ett växande missnöje med förbundsledningen bland medlemmarna. Man pekar bland annat på missnöje med löneökningarna och en uppfattning om att förbundet är toppstyrt. Kritiker menar bland annat att avtalsråden har förvandlats till församlingar där det inte går att förändra tyngre beslut. Ett exempel är fjolårets avtalsråd, där många ifrågasatte det treåriga avtalet, utan att det påverkade resultatet.
I nomineringen av Thunberg karaktäriserar avdelningen för IF Metall Södra Sörmland honom som mer ”lyhörd” och med ett mer ”utvecklat demokratiskt sinnelag” jämfört med andra kandidater. Även detta antyder ett växande missnöje med pampfasoner inom förbundsledningen.

Metallkvinnor halkar efter

Inom verkstadsindustrin har kvinnorna fått mindre löneökningar än männen (LO-Tidningen den 18 januari). Sammantaget visar utgången av fjolårets centrala och lokala avtal att kvinnor inom Metall har fått nästan hundra kronor mindre. Männen inom IF Metalls teknikavtal fick 725 kronor mer i månaden, samtidigt som kvinnorna bara fick 638 kronor. Avtalet berör 160 000 personer och 20 procent av dem är kvinnor.
Till LO-Tidningen säger Veli-Pekka Säikälä att skillnaderna är svåra att förklara. IF Metall sade nej till en jämställdhetspott i fjolårets avtalsrörelse, men enligt Säikälä satsade man istället på höjningar av lägstalönerna.
IF Metalls egna uträkningar visar att modellen med jämställdhetspott skulle gett kvinnorna 3,3 procent i lönehöjning. Detta är 0,1 procent lägre än männens genomsnittliga lönehöjning på 3,4 procent ifjol.

Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!