Över 300 flyktingar drunknade – EU:s flyktingmur skördar liv

2013-10-06 14:00:37
Över 300 flyktingar från Eritrea och Somalia drunknade när skeppet de tog sig över Medelhavet i sjönk. 111 kroppar har hittats, men 252 saknas fortfarande. Totalt fanns 518 flyktingar ombord.


Tre dagar innan dödades 13 flyktingar i en liknande händelse. Återigen är det den italienska ön Lampedusa, tio mil från Tunisiens kust, som står i fokus.

Den 4 oktober utlystes till nationell sorgedag av Italiens premiärminister Enrico Letta. Italienska politiker har en efter en uttalat sin bestörtning i media. Den vice premiärministern Angelino Alfano, tillsammans med andra italienska toppolitiker, har påtalat att ansvaret inte bara ligger på Italien.

– Vi hoppas att EU inser att detta inte bara är en italiensk katastrof utan en europeisk, sa han i en intervju i Guardian den 3 oktober.


Även integrationsministern Cécile Kyenge gjorde ett liknande uttalande och påtalade samtidigt att ”detta är inte en stund för polemik och skuldbeläggning, men vi kommer be andra länder att göra sin del”. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon vädjar till det internationella samfundet att agera, och påven manar till enad handling och beslutsamt samarbete.

Men svenska Röda korset, tillsammans med Amnesty, uttalar hård kritik mot den europeiska flyktingpolitiken, som istället för att lägga fokus på att hålla lagliga vägar in i Europa öppna, stramar åt gränserna och skapar en lukrativ marknad för människosmugglare.

Svenska Amnestys jurist Madeleine Seidlitz konstaterar i ett uttalande att man bryter mot internationell lag genom att stoppa människor från att lagligen ta sig till det skydd man faktiskt har rätt att söka.


EU:s representanter sällar sig till kören av röster som beklagar tragedin.

– Jag hoppas att detta blir sista gången vi ser en tragedi av denna sort, och jag begär riktade, akuta insatser från medlemsstaterna för att få ett stopp på denna skam, säger Jean-Claude Mignon, ordförande för Europarådets parlamentariska församling.


Men vad betyder dessa ord? Under de senaste 20 åren har tusentals flyktingar från Nordafrika och Afrika söder om Sahara omkommit då de försökt fly till Europa över Medelhavet.

Enligt Internationella organisationen för migration, IOM, har 3 700 flyktingar dött de två senaste åren. Det värsta året hittills var 2011 då 2 000 omkom. Samma år rapporterades ett fall då 61 flyktingar dött efter att deras båt drivit runt i Medelhavet i två veckor. Trots att italienska militärfartyg upprepade gånger haft möjlighet att undsätta dem gjordes inget.

Italien har tvärtom fått hård kritik från franska politiker när flyktingar som först kom till Italien senare anlänt till Frankrike.

I april 2011 rapporterades att tiotusentals flyktingar från i första hand Tunisien kommit till ön. Situationen lamslog myndigheterna och Berlusconis regering. Inrikesministern Roberto Maroni från det fascistiska Lega Nord sade att det kan finnas terrorister och kriminella bland flyktingarna.

Lampedusas borgmästare sade att myndigheterna inte hade någon kontroll över situationen. Under sommaren misslyckades myndigheterna med att bistå ett kantrat fartyg utanför Lampedusas kust vilket resulterade i att 250 flyktingar drunknade. Flyktingläger byggda för att rymma 800 personer huserade periodvis så många som över 3 000 flyktingar.

I slutet av september beslutade myndigheterna att tömma och stänga flyktinglägret på ön. Verkställandet har av flera italienska journalister beskrivits som våldsamt och FN:s flyktingkommissariat i Geneve har kritiserat beslutet eftersom det kraftigt ökar risken att fler båtflyktingar mister livet på vägen över Medelhavet.

I februari 2012 dömdes Italien av Europadomstolen för att ha kränkt eritreanska och somaliska flyktingars rättigheter genom att skicka tillbaka dem till Libyen innan de utrett deras ärenden.


Frontex, EU:s myndighet vars uppgift är att vakta Fort Europas gränser och koordinera arbetet, är en apparat som växer. Budgeten under rekordåret 2011 sattes till 90 miljoner euro, men kostnaderna hamnade på nästan 120 miljoner euro på grund av de omfattande instanserna i framförallt Grekland, men även förstärkningen till Lampedusa. För 2013 är tanken att budgeten ska hålla 85 miljoner euro, men personalstyrkan är densamma som 2011.


Både politiker och kommentatorer föreslår “ökat samarbete och koordinering”. Men när samma politiker som tidigare stått i spetsen för en hårdare flyktingpolitik nu manar till “humanism och medmänsklighet”, som Sveriges integrationsminister Erik Ullenhag (FP), så är det inget annat än hyckleri.

Det är just den europeiska samordnade flyktingpolitiken som ligger till grund för de humanitära katastroferna vid Europas gränser. Antalet asylansökningar i Europa har sjunkit med hälften sedan 1992. Det finns inga lagliga vägar in i Europa längre, och politiken driver fattiga flyktingar rakt i händerna på människosmugglare, som för att tjäna snabba pengar inte tvekar att sjösätta odugliga fartyg från nordafrikanska hamnar.

När EU:s ansvariga kommissionär, svenska Cecilia Malmström från Folkpartiet, pratar om förbättrad övervakning handlar det om att ännu hårdare än idag förhindra att flyktingarna att ta sig till Europa.


Innanför Fort Europas murar jagas flyktingar och minoriteter, de interneras i flyktingläger, romska bosättningar jämnas med marken, och minoriteter utvisas till länder där de riskerar förföljelse och död. Samtidigt lagstiftar regeringar om arbetskraftsinvandring, för att låta företagen välja ut de mest lönsamma flyktingarna och invandrarna.

EU vill inte betala priset för sin egen krigspolitik och de europeiska storföretagens ekonomiska utsugning, som tvingar folk att fly. Muren runt Europa, som rests för att hålla flyktingar utanför, kommer bestå så länge EU och andra kapitalistiska institutioner styr. Flyktingpolitiken används samtidigt för att söndra och härska, dvs för att splittra enad kamp underifrån.


Kampen för asyl är en del av kampen mot all högerpolitik. Asylprotester och manifestationer som vinner brett stöd isolerar populistiska rasistpartier. Nu senast i Italien protesterar arbetare och ungdomar mot den politik som ligger bakom katastrofen utanför Lampedusa.

Kampen för rättigheter åt gömda flyktingar och papperslösa är en fråga även för fackföreningarna och det ökade våldet avslöjar statens roll för bredare skikt bland arbetare och ungdomar. Kampen mot den nyliberala politikens härjningar förenas i den gemensamma kampen för återinförandet av asylrätten.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!