Över 300 i demonstration till stöd för kampen i Chile

2011-08-17 14:36:09
Den 10 augusti demonstrerade över 300 personer i Stockholm i solidaritet med de chilenska studenternas kamp för rätt till fri statlig utbildning.

Fransisco Contreras från Latinamerikagrupperna talade på demonstrationen och belyste den extrema repressionen som den chilenska regeringen svarat med och som inte sett något motstycke sedan under Pinochet­ti­den.
Talade gjorde även Ana Cuarda, studentledare och poet, som varit med i protesterna. Hon berättade att privatiseringarna inne­bar att den chilenska arbetarklas-sens rätt till utbildning kommer att försvinna om protesterna inte stoppar de nya reglerna.

Presidenten Sebastián Piñera har ändrat grundlagen så att studiemedlen sänkts medan studie­lånens ränta höjts med 3-4 procent.
Regeringen har också infört privata skolor, vilka liknar elitsko­lor och kostar extremt mycket pengar.
RS pratade med Aleero från Chile som menade att om studenterna vinner den här kampen kan hela den nyliberala modellen i hela Latinamerika gå i graven eller åtminstone kraftigt tryckas tillbaka. Därför är regeringen extremt rädda för vad som kan hända om de ger efter för studenter­nas krav.
Talen varvades med musik och dans och talkörerna ekade: ”Internationell solidaritet – arbetarklassens kampenhet”.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!