Över 50 000 sjuka utförsäkras 2010

2009-09-09 14:36:20
Under 2010 kommer 50 000 sjuka och förtidspensionera­de att förlora sin ersättning på grund av den nya försämrade sjukförsäkring som regeringen trumfade igenom i fjol. Arbetsplatsens ansvar tas i praktiken bort och de mest utsatta sorteras bort och kastas ut. Detta är ytterligare ett steg i högerregeringens försök att skapa en låg- lönemarknad.
Högeralliansen fortsätter att leka doktor och bestämmer nu att det finns en gräns för hur länge du kan vara sjuk.

”Nu fortsätter vi arbetet med att möjliggöra för dem som varit sjukfrånvarande att få ett friskare liv och kom- ma tillbaka till arbetsmarknaden”, skriver bland andra socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Pehrsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 4 september.
– ”Rehabiliteringskedjan” är inget annat än ett sätt att få folk utförsäkra­de så fort som möjligt. Sedan får man jobba för samma pengar som sjukpenningen ger, säger Signe Eng-ström, långtidssjukskriven.
– Det ses inte till hur sjuk du är, utan hur mycket du orkar arbeta – trots sjukdom. Om du inte orkar arbeta överhuvudtaget är det adjöss och socialen som väntar. Där får du inte äga någonting för att få hjälp.

– Den enda rehabilitering jag har fått är att de sänkte ersättningen med fem procent, men inte blev jag fem procent friskare för det!, berättar Sig­ne.
Allt fler lever på marginalerna och tvingas söka socialbidrag när sjukförsäkringen försvinner.
– Jag har nu tvingats leva att på ­existensminimum, runt 8 000-8 500 kronor i månaden, i snart två års tid. Jag har inte haft råd att vara med i facket på grund av det. Sedan mars har jag haft aktivitetsstöd, där jag fått 179 kronor per dag för fyra timmars arbete. Det vill säga 3 600 kronor på 21 dagar. Då blir man tvungen att belasta socialtjänstens konto och då un­drar jag vad som sparats på mig?, frå- gar sig Signe Engström.
Högerregeringen fortsätter att sparka på de som redan ligger, samtidigt som ”oppositionen” inte bjuder något som helst motstånd.
– Jag tycker att det är bedrövligt att veta att 50 000 blir utförsäkrade samtidigt som det pågår en diskussion om hur högt taket ska vara för bankdirektörernas bonusar. Det är rent ut sagt för jävligt att de som har försatt oss i denna kris till varje pris ska räddas och vi som har de sämsta förutsättningarna förväntas att betala, säger Signe upprört.
Hon tror även att sjuktalen kommer att öka till följd av nedskärningarna i den offentliga sektorn, de som är kvar kommer att få en ännu tyngre arbetsbörda.
– De som borde göra något; oppositionen och ledningen för fackfö­reningsrörelsen, de bara tiger mot detta som är ett steg i att skapa en låglönemarknad.

– Nu måste vi dra igång protester och demonstrationer med början den 15 september när riksdagen öppnar. Vi arbetare har inte råd att vänta läng­re, vi måste agera nu för att ta tillbaka vår självklara rätt att ha en vettig sjukförsäkring, avslutar Signe.
Johanna Evans

 Fakta ▼

Högerns attacker på sjuka

  • Som en följd av de försämringar som regeringen införde i sjukförsäkringen i fjol kommer 32 000 förtidspensionärer och 22 000 sjukskrivna att bli utförsäkrade nästa år.
  • För att det ska se ut som om regeringen bryr sig har regeringen aviserat att de utförsäkrade ska få en ny form av er- sättning, som är lägre än den tidigare ersättningen.
  • De utförsäkrade får bara 223 kronor per dag, eller 320 och 680 kronor per dag om man är med i en a-kassa. Med den läg­re ersättningen blir det mindre än 5 000 kronor i månaden, före skatt. Och genom att räkna sju­ka som enbart arbetslösa övervältrar regeringen ansvaret för de som snart blir utförsäkrade på Arbetsförmedlingen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!