På knä för NATO och USA

2016-09-07 12:50:23
Det dröjer nog inte länge innan det är dags för den årliga ubåtsjakten. Det går inte att tolka överbefälhavarens (ÖB) senaste rapport om säkerhetsläget på något annat sätt. 

Enligt Försvarsmakten ligger ryssen i bakhåll i väntan på en storskalig attack mot Sverige. ”Under det första halvåret har det säkerhetspolitiska läget i det svenska närområdet förändrats och försämrats. Grunden utgörs fortsatt av ryskt agerande”, skriver ÖB i sin delårsrapport om det rådande säkerhetsläget. Det behöver väl knappast tilläggas att försvarsminister Peter Hultqvist (S) instämmer helt i ÖB:s och Försvarsmaktens så kallade analys. Försvarsministern är också, enligt Dagens Nyheter den 4 september, djupt oroad över vad han kallar ”en smygande tillvänjning”. Det vill säga att folk inte riktigt tror på krigspropagandan och att ”den ryska björnen” står vid portarna. 

ÖB, regeringen och Nato:s militarisering av Östersjön stärker Putins diktatoriska grepp runt Ryssland med omnejd samt ger Kreml den ursäkt man behöver för att rusta upp. Såväl Nato, som helt domineras av USA, som Putin bedriver en imperialistisk, militaristisk politik som gör världen, inte minst Östersjöområdet, till en allt farligare, osäkrare plats. Med sitt helhjärtade stöd till Nato och överskuggande mål att få status som USA:s närmaste vän bidrar regeringen i tandem med Alliansen till att göra läget ännu mer skarpladdat.

När USA:s vice president Joe Biden var i Sverige i augusti öste han beröm över regeringen och statsminister Stefan Löfven svävade som på moln och tackade med att säga att ”Sveriges relationer till USA är starkare än någonsin”. Statsministern lät som ett eko av de många marionettregimer som USA har installerat genom historiens gång. 

Än så länge tvekar regeringen om Nato-­medlemskap, samtidigt som man ständigt slår nya bottenrekord vad gäller kryperiet för Nato. Det är med stöd av regeringens alla närmanden till Nato som högeralliansen och borgarmedia trappar upp sina kampanjer för svenskt medlemskap i Nato.

”Ett svenskt medlemskap i Nato ’ökar den gemensamma konfliktavhållande förmågan’ i Östersjöområdet. Det är – icke förvånande – en av slutsatserna i den utredning som Krister Bringéus snart lägger fram”, skrev Svenska Dagbladets ledarskribent Claes Arvidsson i måndags. Ambassadör Krister Bringéus utredning om Nato-medlemskapets för- och nackdelar ingår i  regeringens försvarsuppgörelse med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna och är av karaktären som man ropar får man svar. 

Att ett svenskt medlemskap i Nato skulle ”öka den konfliktavhållande förmågan” är som att göra krig och militär upprustning till en fredsinsats. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!