På knä för Svenskt Näringsliv

2013-11-29 21:23:11


Christer Ågren, vice VD för Svenskt Näringsliv

Det svenska anställningsskyddet är redan betydligt svagare än i många andra länder. Arbetsgivarna behöver bara ange arbetsbrist som saklig grund för att säga upp anställda. Så egentligen behöver anställningsskyddet förstärkas i kombination med de allt fler otrygga tillfälliga anställningar ersätts av fasta jobb med heltid till de som så önskar.
Men med några undantag har åtminstone Lagen om anställningsskydd (Las) slagit vakt om principen sist in – först ut. 
Arbetsgivarna, med stöd av inte minst Centern, har under lång tid drivit en intensiv kampanj för att skrota Las.  Svenskt Näringsliv hoppade tidigare år av den “jobbpakt” som regeringen ville skapa med arbetsgivarna och facken eftersom man önskade vara fri att fortsätta kampanja för att skrota Las. 
I kommentarerna efteråt gjorde Svenskt Näringsliv klart att man nu skulle gå avtalsvägen för att nå de försämringar i arbetsrätten som man krävt för att ingå i jobbpakten. 
 
Skamligt nog tycks arbetsgivarna vara på väg att nå dithän. 
I de pågående förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK, samverkansorganisation för 26 fackförbund som representerar 750 000 privatanställda tjänstemän, finns bland annat frågan om turordningsreglerna vid uppsägning på grund av arbetsbrist på bordet. 
Inom PTK är det fackförbundet Unionen, landets näst största fackförbund med 500 000 medlemmar, som sätter tonen.
 
– Vi har en möjlighet att visa att parterna på arbetsmarknaden klarar att ta ansvar för de förändringar som behövs. Vi är övertygade om att det bäst löses genom förhandlingar och inte via lagstiftning, sa Cecilia Fahlberg, ordförande för PTK och Unionen, när förhandlingarna återupptogs på senhösten. 
Ett uttalande som lät som ett eko av Moderaternas hållning; det är bättre att ”parterna” avtalar bort arbetsrätten än att regeringen beslutar.
Bakom ryggen på medlemmarna håller Unionen på att sälja ut Las.
“Hemliga dokument visar att tjänstemannafacken i privat sektor håller på att förlora sitt viktigaste vapen när neddragningar ska förhandlas.  Enligt vad Ingenjören erfar är det Unionen som driver frågan”, skrev fackförbundet Sveriges Ingenjörers (ingår i PTK)  tidning den 26 november. 
I det hemliga dokument som tidningen hänvisar till, och som Arbetet var först att publicera, står svart på vitt att arbetsgivarna fått igenom sitt krav på att turordningsreglerna i Las slopas.
 
– Om det här avtalsförslaget blir verklighet kan vi sluta med de lokala förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare. Det kommer helt enkelt inte längre finnas något att förhandla om. Den enda förhandlingsposition som finns i dag är Las paragraf 22 om turordningsreglerna. Det här förslaget till avtal rycker undan mattan på det lokala facket totalt som kommer att bli helt överkörda. Vem som får stanna och vem som får gå blir arbetsgivarens ensidiga beslut, säger Ulf Bengtsson, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer till Ingenjören.
Att sveket avslöjats innan ett nytt avtal blivit klart, sannolikt lagom till julledigheten, för att förhindra protester, ger tid och möjlighet till att formera ett medlemsuppror inom PTK och särskilt Unionen med stöd av LO-facken i form av gemensamma uttalanden och aktioner.
 
Inom PTK växer kritiken.”Helt tydligt finns det olika syn på vad förhandlingarna ska leda till inom PTK”, tvingas Unionens tidning Kollega erkänna.
Omedelbart gäller det att se till att kritiken sprids och omvandlas till kampanjer som högljutt bombarderar förbundsledningarna med krav på: 
  • Sälj inte ut Las och turordningsreglerna – stärk anställningsskyddet. Inga svektavtal bakom medlemmarnas ryggar. 
  • Låt medlemmarna bestämma och fatta beslut.
Nu mer än någonsin krävs fackledningar som vågar stå upp för medlemmarna och en organiserad kamp för demokratiska och kämpande fack. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!