Påhopp på RS och facket i Aftonbladet

2007-06-20 16:18:27
Johan Hakelius krönika i Aftonbladet, lördag 16 juni, är ett påhopp på Per Johansson, facket och på Rättvisepartiet Socialisterna.

”Människor tar sig till toppen för att där använda resurser, lagstiftning och position i ideologiska syften”, skriver Hakelius. ”Det kallas entrism. På vänsterkanten är det en favoritmetod bland trotskister.” Dessa sägs använda sig av aktioner som syftar till att förhindra, försvåra och ”sabotera verksamheten”.

Ideologi

Han fortsätter: ”Per Johansson är gammal medlem i trotskistiska Rättvisepartiet Socialisterna, även om han säger sig inte vara medlem för tillfället.”
– Hakelius vill stämpla kamp för bättre säkerhet i tunnelbanan som resultat av en suspekt ideologi. Men alla som sett hur privatiseringar lett till olyckor och fara för anställda och passagerare förstår att det är högerns suspekta ideologi som agerar med dolda syften, kommenterar Per-Åke Westerlund, Rättvisepartiet Socialisterna. Det är Hakelius polare som saboterar verksamheten.
– Hakelius påstår att ”trotskister”, d v s RS-medlemmar, inte också kan vara representanter för en elevorganisation eller en fackklubb. Men våra medlemmar redovisar så klart öppet att de är med i partiet när de väljs till uppdrag. Jag har själv valts t ex som ordförande i en föräldraförening och som kassör i lokala hyresgästföreningen, säger Per-Åke Westerlund.
– Men vem har valt Hakelius? Han har jobbat på Svenska Dagbladets ledarsida, varit chefredaktör på Finanstidningen, suttit i styrelsen för familjen Stenbecks MTG o s v. I alla dessa fall har han ”valts” av kapitalister och högerpolitiker.
– Och hur kan han bara låtsas bry sig om facket? Han har genom alla år varit direkt antifacklig, även om han idag är mera konservativt reaktionär än nyliberal. En av hans profilfrågor är ju försvaret av monarkin.

Rättvisepartiet Socialisterna

– Det stämmer att Per Johansson länge var medlem i RS och att vi stöder hans och klubbens fackliga kamp. Men det stämmer också att Per inte längre är medlem i partiet. Varför skulle vi och Per dölja det? Att Per Johansson skrivit i Offensiv och kandiderat för oss i flera val är offentligt. Snarare är det så att RS gärna vill berätta om partimedlemmar som fått fackliga positioner, som ett exempel för andra, säger Per-Åke Westerlund. RS tar gärna en debatt mot Hakelius i något av alla hans tv-program.
Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!