Pajala vill ha jobben kvar

2014-11-06 15:33:04


Pajalaborna kräver att regeringen, som ägare till LKAB, ska ingripa för att rädda jobben.

Soltorget i Pajala fylldes av människor när Pajalaborna demonstrerade för fortsatt gruvdrift. Kraven riktades till regeringen, att den som ägare till LKAB ska ingripa för att säkra framtiden för gruvan i Kaunisvaara.

Det var ett mäktigt tåg som drog fram genom Pajala på kvällen den 30 oktober. Trots att demonstrationen hade utlysts med bara några dagars varsel var uppslutningen stor. Uppskattningarna efteråt varierade från 800 till en bit över 1 000 personer. Det är mycket i en kommun med drygt 6 000 invånare. Samtidigt var stämningen dämpad, det hördes inga talkörer och syntes inga plakat i tåget.

Talarna var många under mötet efter demonstrationen. Tydligast formulerades kraven av det tillträdande kommunalrådet Harry Rantakyrö (S). Han ville att demonstrationen skulle skicka en tydlig hälsning till regeringen att gruvan ska vara kvar.
Han påminde om hur Stefan Löfven när han var på besök i Kaunisvaara luktade på malmkoncentratet och sa att ”det här luktar pengar”.
– Det finns ingen tid att avvakta Stefan Löfven, agera nu, sa Rantakyrö bland annat.
Ett uttalande till regeringen antogs också under demonstrationen. Det gick ut på att regeringen som ägare till LKAB måste se till att säkra en fortsatt gruvverksamhet i kommunen.

Men ingen representant för regeringen var på plats i Pajala den här kvällen och det har varit tyst om denna ödesfråga för regionen sedan Northland Resources stoppade verksamheten vid gruvan i början av oktober och sa upp nästan all personal. S-minstrarna Mikael Damberg och Sven-Erik Bucht har nu aviserat att de planerar ett besök, men det är oklart vad de har att komma med.
Det skulle behövas en snabb uppföljning av demonstrationen i Pajala med nya aktioner för att sätta press på regeringen. En tydlig upptrappning skulle vara en samordnad protestaktion av alla gruvfack i Malmfälten. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!