Pakistan blev en polisstat

2007-11-28 13:37:08
Efter att undantagstillståndet infördes den 3 november följde en våg av massarresteringar och polisangrepp mot advokater, politiskt aktiva och fackföreningsaktivister i Pakistan. Här är några ögonvittnesskildringar av repressionen och protesterna.

För tillfället har Pakistan förvandlats till en polisstat. Polisen gör allt den kan för att hålla sina herrar på gott humör.
Domstolarna bryr sig inte om det nakna våld som används mot fredliga demonstranter.
Alla som motsätter sig detta tyranni och denna repression behandlas som kriminella och terrorister.

Lahore

Bara några minuter efter det att undantagstillståndet i Pakistan hade utropats den 3 november av överbefälhavaren general Perez Musharraf, inleddes brutala polisnedslag runt om i landet, inklusive i Lahore.
Den 4 november gjorde Lahores polis räder i många aktivisters hem, dit hörde advokater, politiker och representanter för det civila samhället och man arresterade över 800 personer. Polisen hade klara instruktioner om att inte tolerera att någon motsatte sig undantagstillståndet och att arrestera alla som man kunde tänka sig skulle protestera mot det.
Måndagen den 5 november var en ännu värre dag i Lahore; polisen gav sig brutalt på advokater som protesterade mot att man hade infört undantagstillstånd.
Omkring 3 000 advokater samlades i Lahores högsta domstol och försökte genomföra en protestmarsch, men stoppades av en stark polisstyrka. Mer än 1 000 advokater arresterades.
Denna brutalitet kunde dock inte stoppa protesterna och demonstrationerna i Lahore. Polisen misshandlade och förödmjukade protestanter på ett grymt sätt, men folk kom ändå ut på gatorna för att trotsa undantagstillståndet.
Dessa demonstrationer är små, men antalet protester och demonstrationer ökar i stadens olika delar.
Under de senaste två dagarna har studenter och politiska aktivister anslutit sig till protesterna. Journalister har också startat dagliga demonstrationer.
Regimen har intagit en attityd av tydlig klassbrutalitet genom att skicka vanliga politiska aktivister till ökända fängelser, men där det etablerade politiska ledarskapet som tillhör den ledande klassen sätts i husarrest så att de kan fortsätta att leva komfortabelt.
För tillfället kommer den övervägande delen av de protesterande studenterna, aktivisterna för mänskliga rättigheter och de politiska aktivisterna från medelklassen. Arbetarklassen har inte på allvar kommit ut för att delta i dessa protester och demonstrationer i Lahore. Anledningen är att arbetarklassen och de fattiga inte känner att de kan lita på de existerande partierna och deras ledningar.

Islamabad

Protester äger rum i Islamabad trots arresteringarna och nedslaget mot advokater och politiska aktivister.
Studenter har också organiserat två protestdemonstrationer i vilka hundratals vanliga medborgare deltog vid sidan av studenterna.
Den hittills största uppvisningen organiserades av Pakistan People’s Party (PPP, Pakistans folkparti) den 3 november.
PPP försökte organisera ett öppet möte i Rawalpindi för att protestera mot undantagstillståndet. Administrationen vägrade dock att ge tillstånd för detta öppna möte och började slå till mot PPP-aktivister. Mer än 2 500 partiarbetare fängslades.
Polisen blockerade också alla landsvägar som leder till Islamabad från North West Frontier Province (NWFP) och Punjab.
Tusentals säkerhetstrupper har stationerats i Islamabad och Rawalpindi för att stoppa protester och demonstrationer, men människor kommer fortfarande ut på gatorna för att protestera.

Karachi

I Karachi har myndigheterna vidtagit åtgärder som går ut på att blockera protester innan de hinner börja.
Hundratals advokater, fackföreningsaktivister och politiskt aktiva har arresterats.
Polisen och paramilitärerna tillåter inte någon advokat att komma in i provinsen Sindhs högsta domstols lokaler. Polisen attackerade våldsamt advokater i olika hovrätter för att stoppa deras protester.
Polisen tillåter inte heller att någon demonstration eller protest äger rum runt Karachis pressklubb och Regal Square, som är demonstranternas huvudsakliga samlingspunkt.
Arresteringar fortsätter allt eftersom protesterna ökar. Arton advokater har åtalats för förräderi och upproriskhet. Domstolarna accepterar inte borgen för arresterade advokater, politiskt aktiva och fackföreningsaktivister.

Peshawar

Advokater och politiskt aktiva fortsätter sina protester mot den nuvarande regimen. Hundratals har arresterats och brutalt torterats.
Nästan alla de viktigaste ledarna för advokaternas organisationer och de politiska partierna har arresterats och sänts till ökända fängelser ute i provinserna för fortsatt tortyr och förnedring.
Men all denna brutalitet och repression har misslyckats med att stoppa protesterna. Tvärtom ökar de nu i styrka i Peshawar och andra städer i NWFP.

Multan

Mer än 300 advokater och politiskt aktiva har arresterats i södra Punjab. Säkerhetsstyrkorna torterade och slog advokater och politiskt aktiva med klubbor och knytnävar.
Polisen drog också ut protesterande människor på gatorna och misshandlade dem.

Inre Sindh

Lördagen den 10 november stängdes hela inre av Sindh av i protest mot undantagstillståndet. Mer än 2 000 politiskt aktiva, advokater och fackföreningsaktivister har arresterats under de senaste dagarna.
Nu när PPP har kommit ut på gatorna har protesterna blivit intensivare.

SMP – CWI Pakistan

Socialist Movement Pakistan (SMP, CWI i Pakistan) tar aktiv del i protesterna och demonstrationerna runt om i landet. SMP-medlemmar deltar inte bara själva, utan försöker också att mobilisera fackföreningarna och arbetarnas organisationer till protesterna.
SMP framför sina krav och förslag på vägen framåt för kampen i specialtidningar och flygblad. SMP förbereder sig för större protester och demonstrationer under de kommande dagarna.
Många SMP-medlemmar har skadats i samband med dessa protester som en följd av polisbrutalitet.

Av medlemmar i Pakistan Socialist Movement
14 november 2007

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!