Palestinska flyktingar i protest

2010-06-16 18:29:34
Ett tjugotal palestinier plus asylrättsaktivister från Rättvisepartiet Socialisterna och Ingen Människa är Illegal protesterade på onsdagen den 9 juni utanför Migrationsverket i Solna.

De palestinska flyktingarna, som antingen har fått avslag på sina asylansökningar eller fortfarande väntar, kände en stor rädsla och oro inför framtiden – men lika starkt uttryckte många stor saknad och sorg över att inte ha träffat sina barn och familjer på flera år.
– Nu har frågan om att få åka nästan blivit det viktigaste för mig, sa en av initiativtagarna till protesten, Ma­gid Esleem, som inte har träffat sina barn på nästan fyra år.
Om man som asylsökande från Gaza får avslag betyder det att man hamnar i ett helt rättslöst tillstånd, som papperslös är man fast i Sverige. De får inte åka ifrån Sverige och deras anhöriga har inte rätt att söka uppehållstillstånd i Sverige från Gaza.
De tre beslutsfattare som kom ut från Migrationsverket för att svara på frågor, på vår begäran, förstod inte alls dilemmat.
– Om ni fått avslag får ni ansöka om verkställighetsförhinder, försökte de förklara.
Men verkställighetshinder ger inte rätt till asyl, utan konstaterar bara att utvisningen inte kan verkställas. Det förändrar ingenting i de palestinska flyktingarnas otrygga tillvaro!
Till några i Stödgruppen för papperslösa palestinier frågade sedan en av de nonchalanta beslutsfattarna:
– Vad menar du med ”inhuman flyktingpolitik”?
Frågan var absurd, något beslutsfattarna förstått om de hade lyssnat på palestinierna de hade framför sig.

Inhuman flyktingpolitik 1:

Två familjer deltog i protesten. Den lilla babyn ”Pärla”, som Göteborgs Fria tidigare har skrivit om, fick avslag på sin asylansökan trots att Mi­grationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik den 1 april slagit fast att barn i regel inte ska utvisas till Gaza. De senaste fyra månaderna har ”Pärla” inte ökat någonting i vikt, vilket oroar mamma Noor och pappa Ahmed.

Inhuman flyktingpolitik 2:

– Situationen i Gaza är för dålig. Där finns de som skickar bomber till Israel, men det är vi som skadas, sa Nael Fadous, som har varit i Sverige i 3 år och 3 månader.
– Migrationsverket gav mig tre gånger ett tillfälligt uppehållstillstånd på sex månader i väntan på att ”situationen skulle bli bättre i Gaza”, men nu har jag fått avslag.
– Jag har försökt att söka på nytt, men de säger att fallet är stängt.

Inhuman flyktingpolitik 3:

Nedal Mohammed Ali Al-Kilany fick avslag första gången den 1 november 2009.
– Jag har diskbråck och behöver läkare för en operation, berättar Ne­dal och visar upp ett utlåtande från en läkare i Uppsala län.
– Jag har nu väntat i ett år på att Migrationsverket ska låta mig få en operation!
– Jag lider och behöver behandling. Jag har också min familj, tre barn, i Gaza som jag inte kan åka tillbaka till.

Inhuman flyktingpolitik 4:

– Jag är hotad av Hamas i Gaza. Hamas har även kommit och hotat min familj flera gånger och frågat ef­ter mig, berättade Abu Daga Moham­med.
– Jag kom hit och sökte hjälp, men fick avslag den 17 september 2008. Den 5 januari, mitt under kriget, ville de sedan skicka tillbaka mig!

Efter protesten mellan kl 9.00 och 10.00 gick de palestinska flykting­arna in och sittstrejkade inne på Migrationsverket ända till kl 17.00 på ef- termiddagen.
När polisen kom dit krävde de strejkande att polisen skulle lösa problemet. De ringde då till gränspolisen, som sa att det är omöjligt att utvisa folk till Gaza därför att israelerna inte släpper in folk i Gaza.
– Jag krävde att polisen skulle skri­va ner vad gränspolisen sa, men det ville han inte för att han sysslar med trafik, enligt honom själv. Jag tyckte att vi måste få träffa personal på Migrationsverket tillsammans med polisen, så att de kan berätta om fakta, men ingen från Migrationsverket ville komma ut och polisen vill inte uttala sig för att de inte vill lägga sig i Migra-tionsverkets arbete, berättar Jehad Sa­eed, en av initiativtagarna till onsda- gens protest.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!