Pälsindustrin möter massivt motstånd

2013-10-06 12:03:27
Aktivister från Djurrättsalliansen besökte minkfarmen i Kode undercover. Efter besöket kunde de avslöja under vilka fruktansvärda förhållanden som minkarna tvingas leva.
– Det är jobbigt att tänka att ungarna där föds till världen för att dö, säger Anna Johansson, aktiv i Djurrättsalliansen i Göteborg.

1,2 miljoner minkar dödas varje år på svenska pälsdjursfarmer. Detta efter att de har levt korta och totalt ovärdiga liv i små trånga burar.
Pälsindustrin i Sverige omsätter 400 miljoner kronor om året, en summa motsvarande ungefär 1 300 sjuksköter­skors årslön. Den globala pälsindustrin omsätter 92 miljarder kronor om året.
För att ta bort fokus från det faktum att det helt enkelt handlar om att göra vinst på djurplågeri så försöker pälsindustrins representanter påstå att det är miljövänligt, vilket är långt ifrån sanningen.
Pälsproduktion är de facto en av de smutsigaste industrier som finns; övergödning orsakad av djurens avföring, frigörandet av växthusgaser vid förbränningen av kadaver och den uppsjö av gifter som används vid garvning och pälsfärgning har av flera internationella undersökare klassats som stora miljöbovar.

Lördagens demonstration är den femte i raden som har ägt rum utanför minkfarmen i Kode utanför Göteborg. Men denna blev den största hittills. 170 människor samlades från olika delar av Sverige, men också andra länder, för att rikta sin avsky och sitt hat mot pälsindustrin och farm­ens ägare Tryggve Leandersson.
När regeringen för några år ­sedan klubbade igenom en lagändring som skärpte kraven på hur minkarnas burar ska se ut var det många som hoppades på en förändring. Men lagens syfte var aldrig att försvåra för indu­trin, att sätta ett stopp för den eller så blev följden en kapitalkoncentration.
Flera mindre farmar fick stänga ner, men kompenserades av att man etablerade större farmar med fler minkar. Precis som livsmedelsindu­strins djurhållning mer och mer liknar rullande band med köttfabriker efter amerikansk modell så kom pälsindustrin att göra detsamma med större enheter.

I Kode sitter idag 8 000 minkar inspärrade i väntan på att få dö för överklassens fåfänga. När Djurrättsalliansen i somras besökte farmen undercover hade minkarna precis fått ungar.
– Det är jobbigt att tänka att ungarna där föds till världen för att dö, säger Anna Johansson.
Hon är själv aktiv i Djurrättsalliansen i Göteborg och berättar att minkfarmen bryter mot Djurskydds­lagens fjärde paragraf. Den innebär att djuren ska uppfödas i en miljö som främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.
– Djur är individer och ska finnas för sin egen skull, säger hon. 
– Vi kommer fortsätta att kämpa tills farmen stängs ner och vi får ett samhälle fritt från djurförtryck.

Men kampen för att stänga ner minkfarmen i Kode har inte bara organiserat djurrättsaktivister utan även lokalbefolkningen, som under sommaren har chockats av avslöjandet.
Margareta Lindborg och Anders Petré är två av dem som deltog på demonstrationen.
– Jag flyttade från Kode 2009 och var helt ovetande om vad som pågick fram till i somras när jag läste om det i Kungälvsposten, berättar Margareta.
– Jag hade ingen aning om att det var så illa.
Anders menar att en övertygas av politiker och tror att allt går regelrätt till i Sverige, men faktum är att vi inte har någon som helst insyn i verksamheterna. De har båda deltagit på de tidigare demonstrationerna och hjälpt till vid mobiliseringarna.
– Det känns jätteskönt att kunna vara med och påverka i en positiv riktning, att i praktisk handling kunna visa vad vi tycker, berättar han.

Stefan Berg från Rättvisepartiet Socialisterna var inbjuden att tala under demonstrationen och uttryckte vårt stöd till arrangemanget.
– Rättvisepartiet Socialisterna stödjer Djurrättsalliansens arbete. Vi stödjer de rättmätiga krav ni ställer, den avslöjande infiltrationen av pälsindustrin som tvingade upp frågan om minkfrågorna på agendan och de protester och demonstrationer som strävar efter att stänga ner de förintelseläger för minkar som inte har någon annan funktion än att tillfredsställa en parasitär överklass fåfänga behov.
– Låt överklassen frysa. Stäng inte bara minkfarmen här i Kode, utan alla minkfarmer!

Vi har dock kunnat se hur kampen lönat sig på många håll, tack vare påtryckningar underifrån. Flera europe­iska länder har förbjudit pälsdjursuppfödning eller infört hårda regler kring det.
I Sverige har rävfarmning helt stoppats och flera minkfarmer har tvingats att bomma igen.
Det är viktigt att komma ihåg att i vårt kapitalistiska samhälle så föder de rika de rika och så länge som det går att håva in pengar på en lönsam pälsindustri så kommer problemet att fortlöpa så länge som det inte finns en aktiv kamp mot det. Och den kampen måste föras mot hela det kapitalistiska systemet.

Caroline Holmgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!