Panamadokumenten klär av kapitalismen

2016-04-06 12:57:49

foto: Natalia Medina
Nordea är en av de svenska storbanker som har hjälpt superrika att smita undan skatten.

Avslöjande om skattefusk via brevlådeföretag i skatteparadis klär av kapitalismen och det borgerliga etablissemanget.

Island har redan skakats av vad som måste vara, i förhållanden till befolkningen, en av de största massprotesterna någonsin. I måndags demonstrerade uppemot 22 000 människor utanför parlamentet (alltinget) i Reykjavik, vilket motsvarar sju procent av landets befolkning. ”Reykjaviks polis säger att de aldrig har upplevt en så stor samling demonstranter och protesten utanför alltinget var större än de som genomfördes under finanskrisen 2008”, skriver icenews.is den 5 april. Samma sida rapporterar också om samtidiga demonstrationer på andra platser, bland annat i ”Akureyri i norr, som alltid har varit ett styrkefäste för Framstegspartiet [ett av två regeringspartier och det parti som statsministern leder] och imorgon väntas protesterna spridas till öns östra delar”.

Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson deklarerade sedan under tisdagen att han hade avgått, uppenbarligen för att försöka ta udden ur proteströrelsen som krävde hans och hela regeringens avgång samt nyval. Men på morgonen den 6 april kom beskedet att statsministern sitter kvar och att det inte rör sig om en avgång utan om en ”time-out på obegränsad tid”. Det kommer att ge upphov till nya massmobiliseringar ikväll.
Island statsminister är bara en i raden av toppar som namnges i de omfattande material som kallas Panamadokumenten, vars första avslöjande redan har fått makten att gunga under flera makthavare.

Det var för drygt ett år sedan som dessa dokument läckte ut. Därefter följde ett samordnat arbete av grävande journalister och redaktioner världen runt (i Sverige SVT:s Uppdrag granskning) och nu kan 214 488 företag och fonder i 21 olika skatteparadis till bolag och individer i drygt 200 länder kopplas till dokumenten. Hela listan ska publiceras i början av maj.
Av Panamadokumenten framgår att storbankerna med hjälp av Panamabaserade advokatfirman Mossack Fonseca, med kontor i 35 länder, under årtionden har hjälpt företag, direktörer, superrika toppolitiker och deras familjer samt rena brottslingar att gömma undan sina inkomster och förmögenheter. Denna svindel har bankerna gjort möjlig genom att erbjuda sina förmögnaste kunder hjälp att sätta upp brevlådeföretag (företag som bara finns till namnet) i skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna och Panama.
Nordea är en av de banker som har fungerat som de rikas länk till skatteparadisen.
– Totalt sett räknar vi på att Nordea är eller har varit aktiv mellanhand till mellan 300 och 400 brevlådeföretag. Nordea kommer på elfte plats av alla cirka 14 000 banker i databasen, säger SVT:s reporter Joachim Dyfvermark.

Nordea har inte förnekat den smutsiga verksamheten, men hävdat att den upphörde år 2009, vilket inte är sant. Andra svenska banker som också finns på listan är Swedbank och Handelsbanken.
Men regeringen nöjer sig med att gnissla tänderna, om ens det. ”Nordeas arbetssätt ger anledning till oro och banken bör se över sin företagskultur”, var finansmarknadsminister Per Bolunds (MP) krypande kommentar i en TT-intervju den 6 april. Vad som behövs är samhällsägande och demokratiskt styre för att stoppa att förmögenheter och inkomster göms undan och inte kan beskattas. Pengarna tillbaka – förstatliga bankerna. Det ger resurser till välfärd, offentliga jobbsatsningar, ett program för att bygga bort bostadsbristen och klimatomställningar.

Bland de individer som redan har namngivits finns, förutom Islands statsminister, Pakistans premiärminister Nawaz Sharif, Ukrainas president Petro Porosjenko samt vänner och anhöriga till Rysslands president Vladimir Putin och Kinas styrande klick, bland annat en svåger till president Xi Jinping. Alla dessa ledare förenas också i sin vilja om att framstå som envisa motståndare till korruption och fiffel. Utöver Islands statsminister har även landets finansminister Bjarni Benediktsson och inrikesminister Olof Nordal gömt pengar i skatteparadis enligt Panamadokumenten.
Totalt finns 140 toppolitiker, regerings- och statschefer namngivna. I dokumenten finns också ”61 familjemedlemmar eller nära vänner till statsministrar, presidenter och kungar”, skriver ICIJ, det internationella journalistnätverket som har samordnat arbetet med och publiceringar om materialet världen över. ICIL konstaterar vidare att: ”Mossak Fonseca finns med i den afrikanska diamanthandeln, den globala konstmarknaden och alla verksamheter som omges av hemlighetsmakeri. Antalet kungligheter i Mellanöstern som har tagit del av Mossaks Fonsecas tjänster är så många att de skulle behövas ett slott för att få plats med dem alla.”
Till detta ska läggas att Mossack Fonseca sedan tidigare också finns inblandade i den korruptionsaffär som skakar Brasiliens styrande socialdemokratiska parti och som kan fälla både landets president Dilma samt omintetgöra den förre presidenten Lulas ”comeback”.

I Sverige har avslöjandena åter satt fokus på den stora banksvindeln och det kommer mycket mer när listan på de 400-500 svenska personer och bolag som finns i dokumenten offentliggörs.
Bankerna har gjort skattefusk till en global storindustri. Globalt har tiotusentals miljarder kronor försvunnit till skatteparadisen genom åren och hur stor summan egentligen är kan bara uppskattas. Men ”det kan handla om så mycket som 130 000 miljarder kronor, vilket motsvarar USA:s och Kinas BNP på ett år. För Sverige kan det handla om upp till 400 miljarder kronor som flyger under Skatteverkets radar”, skrev Affärsvärlden den 22 februari. Summorna har inte blivit mindre sedan dess. Det handlar om ett systematiskt rån av vanliga människor och stater.
För att få ett slut på skattefusket och girigheten krävs en kamp för kapitalismens avskaffande. Den kampen har genom Panamadokumenten fått nytt globalt bränsle.

Stockholm den 8 april, Sergels torg kl 18.00: Demonstrera mot Nordea och skattebovarna – pengarna tillbaka.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!