Papperslösa utan mänskliga rättigheter?

2008-12-03 16:56:42
”Har papperslösa mänskliga rättigheter?” Det var rubriken på ett av seminarierna under MR-dagarna (mänskli-ga rättigheter) i Luleå i mitten av november.

– Mänskliga rättigheter överskrider nationsgränser. Kapitalet är också internationaliserat. 200 miljoner papperslösa har inga gränser. De här människorna lider fruktansvärt. Ing­en kommer hit frivilligt för att leva illegalt, sa Sten-Erik Johansson från Fastighetsanställdas Förbund och Fackligt center för papperslösa.
På seminariet, som arrangerades av Röda Korset, deltog även Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg (f d folkpartiledare) och Minna Ljunggren, statssekreterare på justitiedepartementet.
Enligt Röda Korset finns cirka 40 miljoner papperslösa i världen, varav 10 miljoner i USA, 7-8 miljoner i EU och mellan 10 000 och 50 000 i Sveri-ge.
– Bara inom städbranschen uppskattas 3 000-4 000 papperslösa arbe­ta, det är 10 procent av antalet medlemmar i Fastighets, rapporterade Sten-Erik Johansson under LO-kon- gressen i somras, när han argumenterade för en motion om att papperslö­sa ska få bli medlemmar i facket.
Förutom facklig organisering var frågan om papperslösas rätt till vård och skola huvudfrågor. Sten-Erik Johansson gav exempel från fackligt center om att även mindre hälsoproblem blir stora hinder. Ett exempel var en man som tvingades betala 600 kronor för att hämta ut ett paket blodtryckssänkande medicin.

Regeringens taktik, att gömma sig bakom den nya lagen om arbetskraftsinvandring som enligt Minna Ljunggren lögnaktiga uttalande ”min­skar drivkraften att leva papperslöst”, avslöjades av Sten-Erik Johansson.
– Den nya lagen omfattar inte papperslösa. Så länge de är här ska de rätt både till fackligt stöd och vård och utbildning. Regeringen kan inte säga att man inte har råd. De verkar kunna köpa upp banker varje dag, för att rädda kapitalismen. Men att rädda dessa människor, det vägrar de.

Socialister vet att
verkliga rättigheter för arbetare och fattiga aldrig har kommit till genom MR-stadgar eller deklarationer i FN eller något liknande organ, utan genom kamp.
Rättvisepartiet Socialisterna välkomnar det nya fackliga centret för papperslösa. Nästa steg måste vara att facket fullt ut försvarar papperslösa, både genom rätt till facklig organisering, men också genom att ta initiativ till kamp för rätt till en bra vård för alla.
I det ingår även kamp mot de nedskärningar som idag sker i de flesta landsting.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!