Partistyrelse med fokus på kongressen i Göteborg

2013-01-28 14:37:22
Under årets första partistyrelse för Rättvisepartiet Socialisterna låg fokus på den stundande kongressen som äger rum den 16-17 februari i Göteborg.

Första punkten på dagordningen tog upp klasskampen i Europa, den rådande arbetarkampen i Sydafrika, där våra kamrater i CWI har spelat en viktig roll, men också om dess djupa depression, sjunkande ­världsekonomi och den stora fattiga massan.
I Grekland har arbetslösheten nått spanska proportioner där var fjärde person går arbetslös och där behovet av ett revolutionärt massparti är skriande i den sociala och ekonomiska katastrofen.
I Spanien har radikala rörelser vaknat mot vräkningar, där två uppmärksammade självmord blev startskottet och där en och en halv miljon var på plats i en demonstration för Kataloniens självständighet.
Punkten tog också upp revolutionerna i Nordafrika, där det är viktigt att peka på att det är revolutioner som har ägt rum om än ofullbordade och att det råder en pågående kamp.
I Tunisien är flera miljoner engagerade i arbetarrörelser och fackföreningar som salafisterna nu riktar våldsamma angrepp mot.
Inbördeskriget i Syrien har resulterat i att fem miljoner invånare (en fjärdedel av befolkningen) har tvingats på flykt från sina hem. Striderna i Syrien får också återverkningar i angränsande länder, inte minst i Libanon.

På punkten om Sverige diskuterades Välfärd utan vinst som kommer att vara den heta potatisen vid valet ­nästa år, där LO inte utlyser krav på att en enda privat verksamhet ska bli offentlig.
Nio av tio storbolag tror att lönsamheten ska öka trots den inbromsande ekonomin, genom att minska antal arbetare och flytta verksamheterna utomlands. Detta gör att färre arbetare får göra mer och det ökar antalet arbetsplatsolyckor avsevärt.
Under söndagen diskuterades partibygget, där mycket fokus kommer att ligga på Elevkampanjen och ­Vägra kallas hora under året och där vi också har tagit fram nytt ungdomsmate­rial att sprida. Men det var också en punkt om vår spridning i övriga Norden och faran i de ökade opinionssiff­rorna hos Sannfinnländarna, Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti.

Styrelsen antog under helgen en ny logotyp som nu kommer att pryda våra verk och profilera RS framöver, som under den inofficiella motiveringen var enkel och nyskapande.
Under styrelsen antogs också enhälligt fem material; om Sverige, Norden, perspektiv för skol- och elevkampen, om fackliga utmaningar och arbetsplatsarbete samt bygget av RS. Dessa kommer nu att diskuteras i de olika partiföreningarna runt om i landet för att slutligen antas vid Rättvisepartiet Socialisternas kongress i Göteborg den 16-17 februari.

Caroline Holmgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!