Påskuppropet blir Solrosuppropet

2011-05-11 13:16:36
Charlotte Thérèse Björnström, kvinnan bakom Påsk­uppropet, manar till fortsatt kamp mot regeringens attacker på sjukförsäkringen. Påskuppropet blev en framgång och får nu sin fortsättning i Solrosuppropet.

Manifestationerna den 25 april med tusentals arga demonstranter på 50 olika orter i landet blev en framgång. De vittnade om vilken skada och smärta högeralliansens utförsäkringar har orsakat folk, men uppslutningen och ilskan visade också på ett uppdämt behov av att protestera, att gå samman för att riva de nya reglerna i tu­sen bitar och stoppa utförsäkringarna.
Redan dagen efter Påsk­uppropets manifestationer sa Charlotte Thérèse Björnström, från Uppsala, till LO-tidningens webbtidning:
– Vi ger oss inte förrän det blir förändringar!

Fackföreningarna har överlag ställt sig bakom Påskuppropet. Tyvärr fanns det ingen kraftfull facklig mobilisering till den 25 april, då tillfälle gavs att visa exempel på facklig styrka och väcka ett än större aktivt motstånd mot utförsäkringarna. I LO-Tidningens webbupplaga den 26 april uttrycker även Charlotte Thérèse Björnström en besvikelse över att facken inte engagerat sig mer aktivt:
– Många inom Påskuppropet undrar var facken finns i debatten. Varför står de inte upp tydligare för de utförsäkrade? Det är dags att de ryter till nu!
Björnströms idé med Solros­uppropet är att kyrkan, fackföreningarna och alla andra organisationer som stått bakom Påsk­uppropet nu ska uppvakta regeringen med ett gemensamt förslag till en ny sjukförsäkring ”som fungerar i praktiken”. Solrosuppropet ska också bli bredare än ­Påskuppropet, då det även riktar sig till Fas 3-folket och ”andra utsatta grupper”.
Det nya uppropet kommer att bli större tror hon:
– Folk är så arga, speciellt som regeringen inte ens vågar bemöta kritiken som framfördes under påskuppropet, säger hon.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!