”Pengarna räcker inte, det finns inget utrymme för extravaganser”

Igår beslutade riksdagen om höjd pensionålder. Socialisterna.org har pratat med två pensionärer om beslutet och livet som pensionär.

Carina Nordström

Carina Nordström, pensionerad läkarsekreterare.

Vad betydde det ekonomiskt när du blev pensionär?

– Det betydde ett ganska stort avbräck. Jag hade redan låg lön på grund av att jag hade en anpassad tjänst, så jag kom knappt upp i nivån för en nyutbildade läkarsekreterare. Efter skatt hade jag 16-17 tkr i slutlön, nu är det flera tusen mindre. Pengarna räcker inte, det finns inget utrymmer för extravaganser.

Hur påverkar det ditt liv nu?

– Pensionen räcker till hyra och mat men det blir ingen shopping, resor. Och inget ut och äta på restaurang. Jag skulle aldrig har råd med bil. Veckan före pensionutbetalning räcker pengarna knappt till mat, då får man tugga på blånaglarna som min vän säger. Hahaha!!

Vad skulle en rimligt pension vara?

– Minst 15 000 i månaden efter skatt. Jag skulle behöva minst 2000 kr till i månaden för att leva drägligt.  Och det skulle behöva gälla för alla.

Vad tycker du om höjd pensionsålder?

– Det är dåligt rent ut sagt. Jag klarade ju mig till 65 år men jag tycker det är uselt. En del klarar inte av att jobba ens till 65 – de som jobbar i sjukvården eller grovarbetare. Det är hemskt för dem tycker jag.

Maria Linna

Maria Linna, pensionerad arbetsterapeut

Vad betydde det ekonomiskt när du blev pensionär?

– Jag fick 65% av min lön så det klart det blev stor skillnad. Jag är ju ändå inte fattigpensionär, så jag förstår inte hur de klarar sig.  Man får tänka på vad man handlar, så man inte blir lurad att handla saker man inte behöver.

Hur påverkar det ditt liv nu?

– Inte så mycket i vardagen kanske, eftersom mycket som jag gillar är gratis – än så länge. Som att gå på biblioteket. Det ska vi vara rädda om. Jag kan förstås inte resa som jag skulle vilja göra.

Vad skulle en rimligt pension vara?

– Min granne har 12 000 kronor brutto i månaden, det är ingenting! Man behöver minst 15 000 kr i månaden.

Vad tycker du om höjd pensionsålder?

– Om det tycker jag inte. För vissa yrken kanske det går, men i många yrken fungerar det inte. Man ska ju både ha ork och ekonomi att kunna göra något när man blir pensionär. Man kan ju jobba kvar om man vill men ingen ska tvingas jobba efter 65. Det flesta är nog ganska färdiga då, oavsett om det är ett fysiskt tungt arbete eller inte. Det finns ju andra krav än fysiska som kan var minst lika slitiga: stress, hänga med i ny teknik osv. Nu är det så mycket neddragningar också så jobben blir bara tyngre och tyngre.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!