Pensionärer på fortsatt svältkur

2017-10-11 21:44:53

foto: Boris Thaser / Flickr CC
Pensionerna spås bli allt lägre i framtiden.

Att leva på en pension blir allt svårare, och för många räcker inte pengarna till. De som idag är 35 år kommer att gå minus varje månad efter pensionen, enligt en prognos från Swedbank.

Många av de som idag är 35 år och yngre kommer gå flera hundra kronor minus ekonomiskt varje månad efter pensionen, visar en prognos från Swedbank och Sparbankerna. De beräknar att en inkomst på
22 000 kronor kommer att innebära att inte ens det allra viktigaste kommer att täckas av pensionen.
Ett exempel de använder är undersköterskor som är i 35-årsåldern idag. De kommer att tjäna 35 000 kronor i månaden vid 64 års ålder, men enbart få en pension på 11 700 kronor i månaden, medan det som krävs för att täcka de allra nödvändigaste kostnaderna i snitt är 12 220 kronor.

Dessa siffror gäller de som arbetar heltid hela livet. Bland just undersköterskor och liknande yrken finns det ett mycket stort antal som ofrivilligt arbetar deltid. En majoritet av dessa personer är kvinnor, som kommer att få det mycket svårt efter pensionen.
Pensionen för många yrkesgrupper kommer att ligga på runt 60 procent av slutlönen. För de allra flesta, de som inte har mycket höga löner, kommer det vara alldeles för lite pengar. Swedbanks privatekonom Arturo Arques säger att med dagens pensionssystem är ett privat sparande det enda sättet att vara säker på att man klarar sig efter 65 års ålder.
Men många arbetare har idag inte möjlighet att spara till pensionen privat när lönen knappt går att leva på som det är. Fattigdomen ökar ständigt i Sverige och många klarar inte att få ekonomin att gå runt. Lönerna hålls låga och det blir vanligare med osäkra, tillfälliga anställningar och deltidsanställningar. Det finns en ständig ekonomisk otrygghet hos en stor del av befolkningen och när de redan låga inkomsterna ska sänkas till 60 procent vid pensionen blir det ohållbart. Det krävs stora förändringar för att situationen ska bli hållbar för pensionärerna. Bland annat skulle ett pensionssystem med en garanterad pension på en viss summa för alla kunna införas, oavsett hur mycket man har tjänat.
Dagens pensioner måste höjas då även dagens pensionärer har det svårt att få ekonomin att gå ihop. Lönerna behöver höjas rejält och det behöver bli en rättighet att få ett fast heltidsjobb. Alla människor ska ha rätt till en bra levnadsstandard och en ekonomisk trygghet både under arbetsåren och under pensionen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!