– Det handlar om yttrandefriheten och att Arbetsdomstolen helt struntade i fackets argumentation, säger Per Johansson, som också blir en av talarna på demonstrationen mot högerpolitiken den 18 september, tillsammans med bl a Maria-Pia Boëthius och Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö.
”Stora företag måste tåla”
Pierre Sandberg, klubb 119:s nye ordförande, som har Per Johanssons fullmakt att företräda honom, menar efter att ha gått igenom en massa EU-domar att det finns en god chans.– Det finns några fall där det hävdats att stora företag och höga chefer måste tåla mer, bland annat ett mål där McDonald’s förlorat mot två anställda kritiker som bolaget försökt krossa, kommenterar Per Johansson.
Enligt Per Johansson vänder Pierre Sandberg på AD:s slutsatser, som går ut på att fackliga företrädare ska vara snällare än andra.
”Skyldighet att yttra mig”
– Argumenten går ut på att jag som facklig företrädare inte bara har en rätt, utan en skyldighet, att yttra mig över allvarliga brister i företaget. Och alla ärenden i konflikten med Connex har varit fackliga grejer, mest om den bristande säkerheten. Att jag någon gång har sagt ”håll käften” åt en chef är en spontan grej i ett sånt sammanhang.De flesta överklaganden till Europadomstolen handlar enligt Per Johansson om små, privata frågor, vilket bidrar till att förklara varför bara en (1) procent av alla svenska klagomål tas upp till behandling av domstolen.
– Bara vart femte år går en facklig fråga från Sverige till domstolen. Men här gäller det principiellt viktiga frågor av allmänt intresse.
Det är ännu oklart om fackförbundet Seko ger rättshjälp, det blir inte klart förrän tre dagar innan preskriptionstiden går ut i november. Men Per Johansson upplever ett starkt stöd från facken inom Veolia, både i Sverige och i hela Europa.
Arne Johansson