Per Johanssons fall snart i AD

2007-01-18 15:20:02

foto: Erik Dalén
Per Johansson under kampanjen mot Connex vintern 2005.

I mitten av februari börjar förhandlingarna i arbetsdomstolen (AD) om Connex avskedande av den stridbare tunneltågföraren och dåvarande fackklubbordförande Per Johansson. Han sparkades efter att ha tagit strid för arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor inom tunnelbanan i Stockholm.
– Kampen fortsätter, kommenterar Per Johansson inför domstolsförhandlingarna.

– Klubben kommer ha en del runt de dagarna. Klubben har instiftat ett pris, ett slags "yttrandefrihetspris", som går till dem som vågat yttra sig.
– Nu har ju Connex fått ett föreläggande för fönsterrutan med vite om en miljon kronor om de inte fixat det före årets utgång. Det visar hur bråttom de har i säkerhetsfrågor. Det här var den senaste händelsen som skedde bara några dagar innan jag fick sparken.
– Det är så här arbetsmiljöfrågor sköts. Det har gått flera år och det går fortfarande 47 vagnar där man inte vet om man kan utrymma. Man har gjort försök men misslyckats, det uppdagades vid arbetsmiljöinspektionen.

Personal- och säkerhetsfrågor åsidosätts

– Det verkar alltid finnas utrymme att skjuta på arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor som kostar. Det är skillnad om det handlar om livvakter för Persson – då går det fort.
– Vi har sett en tendens under 2004-2005 till en trend att pengar går före säkerhetsfrågor. Den tendensen har inte minskat. Man ser hela tiden att pengar går före säkerhet. Man verkar chansa mer idag än tidigare, säger Per Johansson.
Per Johansson har sedan han fick sparken vidareutbildats till tågförare och han har nyligen börjat en ny anställning på Train Drivers, ett uthyrningsföretag för tågförare.
– Det blir jobb på Stockholms pendeltåg. Jag kör inte riktigt själv ännu, man ska ha en del lärtimmar först, men inom någon vecka kör jag nog själv, berättar Per Johansson.

Gunilla Leijon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!