Personalen gråter av trötthet – Arbetsmiljöverket kräver åtgärder

2013-09-04 11:41:08
I början av augusti gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion vid avdelningar på Sundsvalls sjukhus. Vid inspektionen framkom att personal på den akutgeriatriska kliniken i många fall har gått ned i arbetstid för att kunna klara av jobbet.

”Många arbetstagare är trötta och det finns de som gråter av trötthet när de går hem efter arbetet”, skriver Arbetsmiljöverket.
Det är också en stor personalomsättning på avdelningen, vilket innebär en kompetensförlust.
Avdelning 13 får också kritik av Arbetsmiljöverket. Det är en avdelning där man vårdar lungsjuka och cancerpatienter. Där finns det stora brister när det gäller lokalerna. Det är för trånga toaletter och där finns inga matbord där patienterna kan äta.
Ett annat problem där är att det inte finns lämpliga rum för samtal med anhöriga.
”Otillräckliga och för trånga loka­ler innebär risker för ohälsa”, enligt Arbetsmiljöverket. Detta skapar en etisk stress. Dessutom får personalen otillräckligt stöd i att hantera de ibland svåra etiska frågor som uppkommer i jobbet. Även antalet vård­platser är för få.
Arbetsmiljöverket har nu krävt av landstinget att dessa brister ska åtgär­das.
Orsaken till problemen är så klart åratal av ständiga nedskärningar. Mer resurser måste satsas, men inte bara det. Det behövs också bättre organisering av arbetet och mer inflytande från personalen.

Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!